gëlltitje

gëlltitje
Jerry Owen

Dallëndyshja simbolizon shpresën , fat të mirë , dashurinë , pjellorinë , dritën , ringjallja , pastërtia , pranvera , metamorfoza , përtëritja .

Rëndësia mistike

Në Kinë, dallëndyshja përfaqëson pjellorinë e lidhur me kthimin e dallëndysheve në ekuinoksin pranveror. Përveç kësaj, shumë legjenda kineze lidhen me simbolikën e pjellorisë dhe pjellorisë së këtyre zogjve, për shembull, në historinë e Hien-Ti i cili gëlltiti vezët e dallëndyshes dhe kishte Konfucin, i konsideruar si djali i dallëndyshes.

Në mitologjinë greke, dallëndyshja simbolizon kthimin dhe ringjalljen e përjetshme, kështu që Isis, perëndeshë e mëmësisë, pjellorisë dhe natyrës, gruaja e Osiris dhe nëna e Horusit, u shndërrua në një natë dallëndyshe dhe fluturoi përreth. sarkofagu i Osiris, duke vajtuar për vdekjen e tij.

Në Mali, dallëndyshja simbolizon pastërtinë dhe për këtë arsye është manifestimi i Faro, zotit të ujërave, foljes dhe pastërtisë. I lidhur me pjellorinë e tokës dhe të grave, ai mbledh gjakun e viktimave të ofruara në flijimet në Faro dhe e çon në qiell, i cili kthehet në formën e shiut.

Dallëndyshja është një shtegtar monogam zogu, pra, ka një partner gjatë gjithë jetës dhe, për këtë arsye, lidhet me dashurinë. I njohur si "zogu i nisjes dhe kthimit", ai ka njëtipar i dukshëm: ata migrojnë në dimër dhe kthehen në verë, shpesh në të njëjtën fole.

Migrimet e gëlltitjes i referohen konceptit të simbolit Yin Yang bazuar në këtë ritëm sezonal: në dimër (yin) ata strehohen, ndërsa në verë (yang) dalin. Në këtë kuptim, ky zog simbolizon situata ciklike, metamorfozë, ripërtëritje, shpresë dhe ringjallje.

Old School Tattoo

Tatuazhi i dallëndyshes ishte një nga të parët që u bë popullor. Tatuazhet ishin të zakonshme në mesin e marinarëve në dekadat e para të shekullit të 20-të dhe, për shkak të kuptimit të dallëndyshes për marinarët, është kështu një tatuazh e vjetër shkolle , e cila ruan popullaritetin e saj.

Për marinarët, dallëndyshja simbolizon fatin e mirë pasi ta shohin atë përfaqësonte afërsinë me tokën e thatë. Për më tepër, legjenda thotë se kur një marinar vdiste në det të hapur, shpirti i tij u mor në qiell nga dallëndyshet, duke simbolizuar dritën dhe transformimin.

Shiko gjithashtu: Kuptimi i ngjyrave në Vitin e Ri

Sot, zgjedhja e imazhi i dallëndyshes përputhet me simbolikën që është e natyrshme për këtë zog, veçanërisht fati, rinovimi dhe dashuria.

Shih gjithashtu kuptimin e :

Shiko gjithashtu: Simbolet egjiptiane dhe kuptimet e tyre
  • Zogjtë
  • Kolibri
  • Korbi
  • PëllumbJerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.