persefon

persefon
Jerry Owen

Persefone (Proserpina, për romakët) është një nga hyjnitë e mitologjisë greke, e konsideruar perëndeshë e bujqësisë , natyrës , të pjellorisë , të stinëve , të luleve , të frutave dhe të barërave . Vajza e Zeusit , babait të perëndive dhe njerëzve, dhe Demetrës , perëndeshës së tokës, natyrës dhe të korrave, Persefona është simbol i drithërave dhe përfaqëson cikli i ripërtëritjes së natyrës si dhe ndërrimi i stinëve , pasi sipas mitit ajo kaloi tre stinë në tokë dhe një në nëntokë, me xhaxhain dhe burrin e saj Hades, zot i botës së krimit dhe të vdekurve.

Hades dhe përdhunimi i Persefonës

Shumë e bukur, Persefona magjepsi me bukurinë e saj dhe, kështu, shumë njerëz u interesuan për perëndeshën, duke përfshirë edhe xhaxhain e saj Hades , zot i botës së krimit, përgjegjës për rrëmbimin e Persefonës, kur ajo po mblidhte daffodils.

Shumë e zemëruar me zhdukjen e vajzës së saj, Demeter fillon të shkatërrojë të gjitha të korrat derisa Zeusi vendos të lidh një marrëveshje me Zotin e nëntokës, në mënyrë që ai të kthejë vajzën e tij. Megjithatë, Persefona kishte gëlltitur tashmë kokrrat e shegës, frytin e martesës, të ofruar nga Hadesi në mënyrë që ajo të qëndronte me të përgjithmonë.

Në këtë mënyrë, u konstatua se Persefoni do të kalonte tre muaj me Hadesin në botën e krimit. , e cila simbolizon dimrin , kohën e vitit që junënë shumë e trishtuar, ndjen mungesën e vajzës së saj dhe neglizhon natyrën; dhe, nga ana tjetër, ai kalon tre stinë të vitit (9 muaj) me familjen e tij, në Olimp, të cilat simbolizojnë vjeshtën , verën dhe pranverën .

Ajo u bë e njohur si " Mbretëresha e botës së ferrit " (Errësirë) pasi, gjatë periudhës që qëndroi me të shoqin, u bë e vetëdijshme për sekretet e botës së krimit, duke u bërë rojtari i botës së krimit. bota e të vdekurve.

Shiko gjithashtu: Ray

Sabasius dhe Zagreus

Bukuria mahnitëse e Persefonit, përveçse tërhoqi shumë shikime, ishte forca shtytëse e bashkimit të saj me të atin, Zeusin, i cili i kishte dhënë asaj një djalë, një kalorës zot të quajtur Sabasio . Ky djalë, sipas legjendës, u ngjiz kur Persefona ishte e virgjër, në të cilën Zeusi e donte atë në formën e një gjarpri. Për më tepër, ka polemika mbi atësinë e djalit tjetër të Persefonit, Zagreus , birit të Zeusit ose Herakliut.

Shiko gjithashtu: Baphomet

Shih gjithashtu Simbolet Greke dhe Lamias.
Jerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.