Qeni: simbolika në kultura të ndryshme

Qeni: simbolika në kultura të ndryshme
Jerry Owen

Qeni është një simbol kafshësh i besnikërisë dhe shoqërimit , që përfaqëson guxim , argëtim , shoqërueshmëri , besnikëria , vigjilenca , inteligjenca dhe mbrojtja .

Si kafsha e parë e zbutur, ajo ka një rëndësi të madhe edhe si shoqëruese shtëpiake edhe si punë për njerëzit, kryesisht për shkak të aftësive të saj për gjueti.

Shiko gjithashtu: Simbolet Reiki

Simbolizmi i qenit në mitologjinë greke, egjiptiane dhe mezoamerikane

mitologjinë greke qeni u portretizua në disa mite, me personazhe si Cerberus, të tre -koka qeni me këmbë, që simbolizon mbrojtje dhe njohuri sekrete për vdekjen dhe ringjalljen . Ai është përgjegjës për ruajtjen e kalimit që i çon të vdekurit në botën shpirtërore.

Në një legjendë tjetër greke, qeni simbolizon gjuetinë , pasi portretizohet si ylli Sirius, i cili, në fakt, ishin qen gjuetarësh nga gjahtari Orion.

Shiko gjithashtu: heksagram

Në qytetërimin egjiptian qeni përdorej edhe si kafshë shtëpiake edhe si kafshë gjuetie. Simbologjia e saj u portretizua kryesisht me perëndinë Anubis, i cili përfaqësohet me trupin e një njeriu dhe kokën e një çakalli.

Qeni, si Anubis, simbolizon mbrojtjen dhe është përgjegjës për ruajtjen e dyerve të shenjta dhe udhëheqjen e të vdekurve në botën shpirtërore .

mitet dhe folklorin mezoamerikan ,qeni mbart të njëjtën simbolikë të udhëheqjes së shpirtrave në anën tjetër, prandaj trupat e tyre u gjetën të varrosur me ato të njerëzve. Besohej se ata do të kalonin të sapo vdekurit përmes një liqeni ose lumi në mbretërinë e të vdekurve.

Në shumë mitologji stërgjyshore , qeni shfaqet i lidhur me zjarrin, si ai që vodhi sekretin e zjarrit ose e zbuloi atë dhe ua zbuloi njerëzve. Simbolika e qenit përfaqëson njohjen e jetës njerëzore dhe jetës së përtejme .

Ana e keqe simbolike e qenit

Ndryshe nga pjesa më perëndimore disa vende islame i konsiderojnë qentë të papastër , johigjienikë dhe të këqij sipas Kuranit. Myslimanët shmangin prekjen e qenit. Këtë simbolikë e ka fituar duke u parë disa herë duke ngrënë mbeturina.

Ashtu si ujku, edhe qeni ka një anë të keqe, duke qenë një kafshë e papastër dhe djallëzore, kryesisht për shkak të natyrës së tij impulsive që lidhet me lakminë seksuale të njeriut.

Tatuazh qensh

Një nga kafshët më të njohura në tatuazhe janë qentë, veçanërisht në tatuazhet e femrave.

Për shkak se konsiderohet miku më i mirë i njeriut, shumë njerëz vendosin të nderojnë kafshët e tyre shtëpiake me një vizatim. Qeni simbolizon besnikërinë , dashurinë , besnikërinë dhe shoqërimin .

Kontrollo edhe:

Simbolizmi iMacja

Tatuazhet e kafshëve: 16 sugjerime dhe simbolikat e tyre
Jerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.