Shqiponja

Shqiponja
Jerry Owen

Shqiponja është një kafshë diellore dhe qiellore, një simbol universal i fuqisë , fuqisë , autoritetit , fitores dhe të mbrojtjes shpirtërore .

Simbolika shpirtërore dhe mistike e shqiponjës

Shumë i shkathët dhe i zoti, ky zog luftëtar dhe grabitqar, i njohur si "Mbretëresha e zogjve", lidhet me perënditë dhe mbretërinë. Kjo është për shkak se mendjemprehtësia e syve të tij e lejon atë të shikojë drejtpërdrejt diellin, i cili përfaqëson një simbol të mprehtësisë .

Për shkak të fluturimeve të larta, ky zog konsiderohet si një lajmëtar hyjnor, simbolizon fuqinë e perëndive dhe epërsinë shpirtërore .

Konsiderohet një kafshë Psychopomp (nga greqishtja " psychopompós ", bashkim i fjalëve psyché , që do të thotë "shpirt" dhe " pompós " , udhëzues), funksioni i tij është të drejtojë qeniet e gjalla në kalimin nga bota tokësore në hyjnore. Kjo e bën shqiponjën një zog ndërmjetës midis sferës hyjnore dhe asaj shpirtërore.

Ashtu si Feniksi, i cili ngrihet nga hiri i tij, ai mund të konsiderohet simbol i rigjenerimit shpirtëror .

Simbolizmi i shqiponjës në kultura të ndryshme

Në Heraldikë, shqiponja përfaqëson zogun e mbretërve dhe udhëheqësve, ndërsa në krishterim simbolizon fuqinë dhe frymëzimin e fjalëve të Zotit .

Për kinezët, shqiponja simbolizon guximin , forcën dhe pamaturinë . Në kulturën kelte,përfaqëson simbolin e rilindjes dhe përtëritjes , ndërsa për egjiptianët është simboli i jetës së përjetshme .

Shumë vende e kanë adoptuar si a simbol i identitetit kombëtar , siç është rasti në Gjermani dhe Shtetet e Bashkuara. Përveç kësaj, ky zog impozant u zgjodh si simbol i Perandorisë së Shenjtë Romake, Mesjetare, Perandorisë Ruse dhe Austriake.

Shqiponja është gjithashtu një simbol nazist. Mësoni më shumë!

Simbologjia e shqiponjës dykrenare

Një simbol i lashtë diellor, i përdorur në heraldikë dhe stema, shqiponja dykrenare përfaqëson perandoritë e Romës (perëndimore dhe lindore). Njëra kokë është përballë Romës në perëndim, ndërsa tjetra është përballë Bizantit në lindje.

Në qytetërimet e lashta të Azisë së Vogël, shqiponja dykrenare përfaqësonte simbolin e fuqisë supreme .

Lexo edhe Sol.

Simbolizmi i shqiponjës në mitologji

Në mitologjinë greke, shqiponja lidhet me Zeusin (Jupiterin), perëndinë më të madh të Olimpit. Në mitologjinë gjermanike, është një referencë për Wotan, perëndinë më të madhe të Valhalla. Në mitin e krishterë, shqiponja është një simbol i Shën Gjonit, dhe për Jung, një simbol i babait.

Përveç kësaj, ajo ishte një emblemë e perëndisë romake të diellit, Sol Invictus, dhe përfaqësonte perandorit.

Përfaqësimi i shqiponjës në alkimi

Në alkimi, shqiponja simbolizon shndërrimin e metalit të poshtër në ar, domethënë, transformimin e substancës së papastërnë substancë të pastër . Kështu, për alkimistët, ky zog mitik, i lidhur me elementet ajër dhe merkur, simbolizon përtëritjen , lindjen .

Shqiponja në tatuazhe

Zakonisht e bërë tatuazh nga meshkujt, me një aspekt realist dhe madhështor, shqiponja simbolizon fuqinë , imponimin , forcën , autoritetin , fitorja dhe lidhja me shpirtëroren .

Shiko gjithashtu: Simbolet greke

Njerëzit e duan këtë kafshë jo vetëm për bukurinë e saj, por edhe për elegancën e saj, për të qenë zogu superior. Për shkak të kësaj, ajo është kaq e pranishme në disa tatuazhe.

Lexo më shumë:

Shiko gjithashtu: Pelikani
  • Zogjtë
  • ZogjtëJerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.