Tryzub: kuptimi i tridentit ukrainas

Tryzub: kuptimi i tridentit ukrainas
Jerry Owen

Si simbol kombëtar i Ukrainës, treshja ukrainase ka origjinë të pasigurt, kuptime të ndryshme dhe mbi dyqind variacione.

Është një emblemë kulturore dhe identiteti , e cila ka edhe simbolikë fetare , politike , dekorative , përveç që përfaqëson fuqi , autoritet dhe fuqi .

Tryzub në historinë e Ukrainës dhe simbolika e tij

Shfaqet për herë të parë në Ukrainë në shekullin e 1 pas Krishtit, i përdorur kryesisht si simbol i pushtetit nga disa fise.

Shiko gjithashtu: Yll qe shkelqen

U përdor si emblemë shtetërore në kohën e Rusisë së Kievit, në dinastinë Rurik. Arkeologët kanë gjetur monedha ari që mbajnë këtë simbol nga koha e Princit Vladimir të Madh dhe djalit të tij Jaroslav i Urti, që përfaqësojnë pushtetin dhe autoritetin .

Ndoshta tridenti është trashëguar nëpërmjet vulave nga Sviatoslav I, paraardhësi dhe babai i Vladimirit.

Vladimir ishte përgjegjës për futjen e krishterimit në Ukrainë dhe trizub u lidh me kryqin, duke simbolizuar Trininë e Shenjtë . Është gjithashtu një simbol fetar në folklorin ukrainas dhe heraldikën e kishës.

U gjet në tulla nga Kisha Dhjetore në Kiev, në pllaka nga Katedralja e Fjetjes në Moskë dhe në gurë të ndryshëm nga kisha, kështjella dhe pallate të tjera.

Si figurë dekorative është e pranishme në vazot eqeramika, armë, unaza, medaljone, pëlhura, ndër të tjera.

Stema e Ukrainës

Stema përbëhet nga ngjyrat e flamurit të Ukrainës, me një mburojë blu dhe një treshe të verdhë në qendër.

Simboli u krijua për herë të parë jo si një treshe, por si një kombinim i një kryqi me një gyrfalkon që fluturonte sipër, në kohën e sundimit të Sviatoslav I.

Kryqi përfaqëson Trinia e Shenjtë dhe Sokoli, një zog mbretëror dhe fisnik, simbolizon fuqi , autoritet , forcë dhe fitore .

Monedha e Vladimirit të Madh

Marrëdhënia e tryzub me Tridenta dhe spiranca e Poseidonit

Tridentet e ngjashme me Poseidonin shfaqen në shumë koloni greke, bizantine, skandinave dhe sarmatiane. Simbologjia e këtij objekti ka të bëjë me forcën, fuqinë dhe luftimin.

Për shkak të kësaj, tryzub fitoi gjithashtu simbolikën e fuqisë dhe forcës , duke u përdorur si një emblemë ushtarake dhe luftë .

Tashmë krahasuar me formën e spirancës dhe simbolikën e saj fetare, e cila u përdor nga shumë marinarë si një amulet, tridenti ukrainas bëhet gjithashtu një dizajn fetar .

Tridenti ukrainas në politikë

Simboli u përdor nga Ushtria kryengritëse e Ukrainës (UPA) në përbërjen e një flamuri të zi dhe të kuq. Ky formacion ushtarakluftoi kundër regjimit nazist dhe Bashkimit Sovjetik në kohën e Luftës së Dytë Botërore.

Shiko gjithashtu: Simbolet e Yakuza

Ata ishin kundër represionit dhe shfrytëzimit gjerman dhe sovjetik ndaj popullsisë ukrainase.

E zeza simbolizon tokën pjellore dhe prosperitetin dhe e kuqja përfaqëson gjaku i heronjve .
Jerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.