Пентаграм

Пентаграм
Jerry Owen

Пентаграмот е ѕвезда со пет крака со неизвесно потекло, која била присутна во еволуцијата на различни култури. Симболот е поврзан со мистерија и магија, како и со астрономски и религиозни аспекти.

Бидејќи е поврзана со бројот 5, фигурата симболизира соединување , хармонија , рамнотежа , покрај тоа што претставува светото и божественото .

Првите употреби на пентаграмот биле откриени во античка Месопотамија, на фрагменти од скршени керамички вазни. Во уметноста во Месопотамија ја симболизираше империјалната моќ .

Симболиката на петкратната ѕвезда во геометријата

Во однос на геометријата, пентаграмот го сметале Питагорејците - следбеници на концептите и доктрините на грчкиот филозоф Питагора - амблем на совршенство . Ѕвездата ги претставува петте елементи кои го сочинуваат човекот: оган, вода, воздух, земја и дух.

Исто така, осврнувајќи се на геометријата, пентаграмот се појавува на сликата на „Витрувискиот човек“, од Леонардо да Винчи (1452-1519), во круг, претставувајќи совршени пропорции , свето усогласување помеѓу човекот и универзумот .

Слободните ѕидари го користеле и концептот на златниот пресек и напентаграм во неговите симболи и конструкции. Тие веруваа дека фигурата ја отелотворува убавината и божествениот поредок , како и симболизирањето на просветлувањето и мистичниот центар на универзумот .

Видете ја и содржината: Симболи на масонството.

Кај Египќаните, симболот бил поврзан со пирамидите, бидејќи ја претставувал подземната утроба, односно врската помеѓу земниот свет и духовниот свет .

Можете да прочитате повеќе симболики за Светата геометрија.

Пентаграмот во хебрејската, христијанската и кинеската култура

Во хебрејската култура, пентаграмот ја претставуваше вистината и првите пет книги од Библијата, наречени „Пентатјух“ ( пет ролни), кои за Евреите се нарекуваат Тора, „пишаниот закон“ откриен од Бога, со што е света фигура .

Исто така види: Слон: духовно значење и симболологија

Во средниот век, овој симбол ја претставувал вистината и заштитата од демони или зли духови. За средновековните христијани, пентаграмот им се припишува на петте Христови рани .

Во кинеската култура, пентаграмот е поврзан со Ву Ксинг, наречен и „Пет движења“ или „Пет фази“, кои се оган, вода, дрво, метал и земја. Важни концепти за кинеската филозофска основа .

Исто така види: Филозофски камен

Симболгијата на пентаграмот во паганството

За друидите, индоевропските народи, пентаграмот го симболизира божественото ,поточно, главата Божја . За Келтите, тој го претставуваше божеството Моригам, божица на љубовта и војната.

Во однос на паганизмот и езотеризмот, конкретно неопаганските групи кои ја следат виканската религија, тие моментално го користат пентаграмот за ритуали и церемонии.

Фигурата ги симболизира и петте исконски елементи: оган, вода, воздух, земја и дух , покрај тоа што го претставува соединувањето помеѓу човештвото и царството на духовите .

Видете ја и содржината:

  • Превртен пентаграм
  • Симболи на вештерствотоJerry Owen
Jerry Owen
Џери Овен е познат автор и експерт за симболика со долгогодишно искуство во истражување и толкување на симболи од различни култури и традиции. Со голем интерес за декодирање на скриените значења на симболите, Џери е автор на неколку книги и написи на оваа тема, кои служат како извор за секој што сака да го разбере значењето на различните симболи во историјата, религијата, митологијата и популарната култура. .Големото познавање на симболите на Џери му донесе бројни признанија и признанија, вклучително и покани да зборува на конференции и настани ширум светот. Тој е исто така чест гостин на различни подкасти и радио емисии каде ја споделува својата експертиза за симболиката.Џери е страстен да ги едуцира луѓето за важноста и релевантноста на симболите во нашиот секојдневен живот. Како автор на блогот за симболи - Значења на симболи - Симболи - Симболи, Џери продолжува да ги споделува своите увиди и знаења со читателите и ентузијастите кои сакаат да го продлабочат нивното разбирање за симболите и нивните значења.