Jerry Owen

Dielli simbolizon dritën, dashurinë, pasionin, vitalitetin, dijen, rininë, zjarrin, fuqinë, mbretërinë, forcën, përsosmërinë, lindjen, vdekjen, ringjalljen, pavdekësinë.

Një simbol kompleks, Dielli është një element i pranishëm në shumë besime, rituale dhe zakone që nga lashtësia, duke përfaqësuar forcën vitale dhe fuqinë kozmike; dhe, për rrjedhojë, ky simbol është i pranishëm në shumë mite të krijimit të botës.

Në alkimi, Dielli simbolizon përsosmërinë dhe në Lindje, për kinezët, Dielli përfaqësonte fuqinë perandorake. Për japonezët, Dielli është një emblemë kombëtare, kështu që ai përfaqësohet në flamurin e vendit në formën e një topi zjarri që përfaqëson diellin në lindje.

Rëndësia fetare

Simboli i dritës , Dielli konsiderohej udhërrëfyesi njerëzor dhe në disa tradita është një manifestim hyjnor, që simbolizon “Atin Universal”, atë që qeveris dhe, për rrjedhojë, adhurohet dhe adhurohet si Zot. Disa kultura, si Australia, për shembull, e konsiderojnë Diellin si bir të Zotit.

Shiko gjithashtu: Rrota e fatit

Dielli konsiderohet gjithashtu një simbol i Krishtit për aq sa rrezet e tij përfaqësojnë apostujt e tij dhe faktin që për të reflektuar shpresën, është një nga simbolet e krishtera të ringjalljes.

Cikli i Diellit

Cikli i Diellit, domethënë lindja dhe perëndimi i diellit, është krahasuar në shumë kultura, si simboli i lindjes, vdekjes dhe ringjalljes.Kështu, lindja e diellit simbolizon shpresën, të renë, lindjen, gëzimin dhe rininë; në krishterim, ky spektakël i natyrës simbolizon ringjalljen.

Në këtë kuptim, ekziston një zog mitik që simbolizon Diellin. Njihuni me Feniksin.

Shiko gjithashtu: numri 13

Tatuazh

Tatuazhi i Diellit është shumë i popullarizuar mes burrave dhe grave dhe pasqyron, veçanërisht, simbolikën e shpresës, në një demonstrim të tejkalimit të vështirësive.

Tatuazhet e stilit Maori vlerësohen shumë për shkak të artit të rikrijuar në dizajn, i cili konsiderohet si një lloj amuleti, ashtu siç indianët Maori i konsideronin tatuazhet e tyre.

Astrologjia

Dielli, në perëndim astrologjia simbolizon jetën, dritën, fuqinë, autoritetin, forcën; përfaqëson anën yang, mashkullorinë dhe elementin e zjarrit.

Hyjnitë e diellit

Shumë perëndi, në kultura të ndryshme, lidhen me Diellin, si Eos, perëndeshë greke e agimit e cila, me trupin e saj të mbuluar nga vesa e mëngjesit, përfaqëson rininë dhe shpresën. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se Dielli, duke qenë një simbol mashkullor, në pjesën më të madhe përfaqësohej në legjendat dhe mitet e perëndive mashkullore, përkatësisht: Apolloni, i cili lindi tokën duke sjellë jetë; Surya, perëndia e diellit vedik që simbolizon rilindjen dhe pavdekësinë; Icarus, i cili me krenarinë dhe mosrespektimin e tij për perënditë u përpoq të arrinte Diellin, megjithatë, krahët e tij u dogjën;Khepri, perëndia egjiptian e Diellit në agim që simbolizonte ringjalljen; Tonatiuh, perëndia aztek i diellit dhe luftëtarëve. Aztekët, nga ana tjetër, për të siguruar rinovimin e të korrave dhe rigjenerimin e tokës, sakrifikuan shumë njerëz dhe ia ofruan zemrën e tyre, shpeshherë duke rrahur ende, perëndisë supreme, Tonatiuh.

Shih simbolologjinë e Horus - Zoti i Qiejve.

Dielli, Kafshët dhe Lulet

Përveç kësaj, disa kafshë janë të lidhura me Diellin, si shqiponja - zog diellor, emblemë e perëndisë romake të diellit, i cili gjithashtu përfaqësonte perandorin, fuqinë dhe forcën. Për Aztekët, zogu konsiderohej si dielli që lind, ai që gllabëron gjarprin e errësirës, ​​pasi hyjnia e diellit të mesditës, Huitzilopochtli , përfaqësohet nga një shqiponjë me gjarpërin në gojë; për Majat, Dielli përfaqësohej nga një jaguar. Përveç kësaj, shumë lule përfaqësojnë Diellin si zambak uji, luledielli, mrekullinë, ndër të tjera.

Dielli dhe Hëna

Dielli dhe Hëna janë një referencë për parimin e Yin dhe Yang . Dielli ( yang - parimi aktiv), sepse ai rrezaton dritën e tij është njohuri; Hëna ( yin - parimi pasiv), nga ana tjetër, e cila reflekton dritën e diellit, është njohuri me anë të reflektimit ose spekulative.

Në Siberinë veriore, samoidët e shohin Diellin dhe Hënën sikur të ishin sytë e Qiellit; dielli, syri i mirë, ndërsa hëna, syri i keq.

Njihni simbolikën eObelisk dhe gjithashtu lexoni Simbolet e Masonerisë për të kuptuar kuptimin e Diellit për Masonët.
Jerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.