Jerry Owen

Horus , në mitologjinë egjiptiane konsiderohet "Zoti i Qiellit". Ai ka kokën e një skifteri, trupin e një njeriu dhe simbolizon dritën, fuqinë dhe mbretërinë.

Përfaqësimi i Horusit

Zoti i qiejve, Horus u portretizua në figurën e një skifteri , për të pasur kokën e kësaj kafshe të adhuruar nga Egjiptianët. Mund të përfaqësohet edhe me një disk diellor dhe me krahë skifteri.

Vlen të kujtohet se “syri i Horusit” përdorej si amulet, pasi sillte mbrojtje, forcë dhe guxim. Kështu, shumë faraon përdornin sytë e Horusit (diellit dhe hënës) në kokat e tyre si një formë mbrojtjeje dhe mbretërie.

Horus: Hyjnia e Qiellit Egjiptian

I njohur gjithashtu me emrat, "Heru -sa -Aset", "Her'ur", "Hrw", "Hr" ose "Hor-Hekenu", Horus është djali i Isis (Perëndeshë e mëmësisë dhe pjellorisë) dhe Osiris (Zot i bimësisë dhe më gjerë).

Një hyjni e adhuruar nga egjiptianët, Horus konsiderohet si Perëndia suprem i qiejve. Ai është ai që sjell dritë dhe që zotëron guxim dhe forcë në të gjitha betejat.

Shiko gjithashtu: Dasma prej druri ose hekuri

Syri i Horusit

"Syri i Horusit" humbi në një betejë kundër Sethit, Perëndisë së Kaos, për t'u hakmarrë për vdekjen e babait të tij. Prandaj, konsiderohet si një hajmali pasi ky episod simbolizon betejën e së mirës kundër së keqes, me fitoren e Horusit, i cili përfaqëson dritën.

Është e rëndësishme të theksohet se Seth ishte vëllai i Osirisit dhe për rrjedhojë , xhaxhai i Horusit. Duke fituar betejën, ai fitoi të drejtën për të sunduarEgjipti duke bashkuar kështu Egjiptin e Poshtëm dhe Egjiptin e Sipërm. Prandaj, Horus lidhet me fatin, forcën, dritën, këmbënguljen dhe në Egjipt, syri i tij është hajmali më i përdorur deri në ditët e sotme.

Zot diellor, shumë egjiptianë besonin se Horus ishte rimishërimi i zotit. Ra ose Atum-Re (Zoti i Diellit), me trup njeriu dhe kokë skifteri, krijuesi i gjithçkaje që ekziston dhe, për më tepër, i Enneadit të parë, i cili në Egjiptin e Lashtë ishte i përbërë nga 9 hyjnitë që kishin lidhje familjare: Chu. (Ajri) dhe Tefnut (Lagështia), Geb (Toka), Arra (Qielli), Osiris (Bimësia), Isis (Pjellori), Set (Kaos), Horus (Dielli) dhe Nephthys (vdekja).

Për një kohë të gjatë, egjiptianët besonin se faraonët ishin mishërimi i Horusit, qenies superiore dhe simbol i mbretërisë, i fluturimit të skifterit, atij që bashkon qiellin dhe tokën, ruan prosperitetin e popullit të tij dhe lufton të gjithë. e keqja.

Shiko gjithashtu: Gozhdë

Kështu, figura e Horusit, gjatë historisë së Egjiptit, evoluon nga një zot qiellor në një hyjni faraonike, gjithmonë me synimin për të luftuar të keqen, duke sjellë dritë, forcë dhe mbi të gjitha, duke siguruar ekuilibri i energjive të botës.

Lexo gjithashtu Simbolet egjiptiane dhe dielli.
Jerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.