Jerry Owen

kopshtet konsiderohen strehime të shenjta dhe simbolizojnë kozmosin , harmoninë të cilat shpesh krahasohen me tokësoret parajsa , në të cilën përfaqësimi i kopshtarit, atij që kujdeset dhe ndërton kopshtin, konfiguron krijuesin individual të këtij kozmosi të vogël.

Shiko gjithashtu: Çati

Është e rëndësishme të theksohet se kopshtet janë vende simbolike të pranishme në kultura të ndryshme (Roma, Greqia, Egjipti, Persia, Arabia dhe Lindja) që nga lashtësia, qofshin ato të jashtme, të brendshme, labirintike, sekrete, varre, me mure, ndër të tjera.

Është kurioze të theksohet se, në të ndryshme kulturave, simbolika e kopshtit ndryshon në mënyrë delikate, pasi në thelb të gjitha ato mbartin simbolikën e së shenjtës dhe përfaqësimin e kozmosit. Shumë mbretër deleguan ndërtimin e një kopshti pranë pallatit, i cili simbolizonte pasurinë natyrore dhe shpirtërore.

Kopshti i Edenit

Kopshti i Edenit , qendra hyjnore e natyrës e krijuar i përbërë nga një larmi e madhe bimësh dhe kafshësh, përfaqëson vendin ku Adami dhe Eva, qeniet e para të krijuara nga Zoti, jetuan përpara se të dëboheshin, ndërsa Eva kafshon mollën (fruti i ndaluar i ofruar nga Satani), i cili përfaqësonte tundimin. 3>

Ndërkohë, kopshti simbolizon përsosmërinë , natyrën , harmoninë , parajsën , hyjnoren dhe kozmosi . Në Bibël, kopshti, konsiderohet akozmosi në miniaturë, lidhet me krijimin e botës, harmoninë e kozmosit dhe pastërtinë shpirtërore .

Kopshti i Hesperidëve

Në mitologjinë greke, Kopshti i Hesperideve përfaqëson vendin ku Zeusi, perëndia i qiellit, vetëtimave dhe bubullimave, u martua me Herën, perëndeshën e martesës dhe të grave dhe, për rrjedhojë, në këtë kontekst, kopshti përfaqëson fertiliteti , uniteti dhe dashuria .

Shiko gjithashtu: zanë

Kopshti japonez

Japoni , kopshtet mbajnë simbolika mistike , pas bukurisë, harmonisë dhe artit të peizazhit që e përbëjnë atë. Këto vende konsiderohen të shenjta dhe, për rrjedhojë, përqendrojnë zhvillimin e praktikave orientale si meditimi , pasi ato ofrojnë momente qetësie, reflektimi dhe, rrjedhimisht, zhvillimin e spiritualitetit .

Vini re se kopshti japonez bashkon elemente simbolike, fetare, filozofike dhe natyrore për të krijuar një harmoni të përsosur. Prandaj, disa nga elementët që përbëjnë kopshtin japonez janë: feneri prej guri ose "toro" (simbol i ndriçimit mendor), shatërvani ose "tsukubai" (simbol i pastrimit), pellgu me koi i quajtur Koi (simbol i prosperitetit). dhe pjellorisë), ujëvara e gurëve (simbol i ciklit të jetës), shtegu “tobi ishi” (simbol i evolucionit) dhe ura “taiko bashi” (simbol i dhe vetënjohjes). Për më tepër,bimët kryesore të përdorura në përbërjen e kopshtit japonez janë: lulja e qershisë (Sakura) që simbolizon lumturinë, bambuja që simbolizon qëndrueshmërinë dhe momiji (acer) që do të thotë rinovim.

Jardim nos Sonhos

Kur shfaqen në ëndrra , kopshti mund të simbolizojë prosperitetin, paqen dhe dëshirat.
Jerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.