Jerry Owen

liria është kusht i pavarësisë , i vullnetit të lirë dhe, për rrjedhojë, korrespondon me të kundërtën e burgimit. Me fjalë të tjera, karakterizohet nga mungesa e kufizimeve , kështu që 'të jesh i lirë' presupozon të mos jesh i burgosur, qoftë fizikisht, psikologjikisht apo social.

Vlen të kujtohet se fjala “ Liria ” është një term shumë i gjerë dhe për këtë arsye, ka kuptime të shumëfishta në fusha të ndryshme; megjithatë, në të gjitha, qoftë në Psikologji, Filozofi apo Fe, termi lidhet me konceptin “ të heqësh qafe diçka ” dhe, shumë herë, karakterizohet nga diçka e keqe, që shtyp, burgos. Kështu, fjala liri simbolizon, shumë herë, kulmin e lumturisë në një mënyrë që kur arrin të largohesh nga diçka që të burgos, qeniet natyrshëm bëhen më të lumtura, disa do të thoshin: më të kompletuara.

Shiko gjithashtu: Gjynah

Simbolet e lirisë

Simbolet që përfaqësojnë lirinë mund të lidhen me zogjtë apo edhe fluturat, të cilat pësojnë një transformim derisa arrijnë shkallën e lirisë, pra fuqinë për të fluturuar. Pikërisht për shkak se kanë krahë, zogjtë (pëllumbi, shqiponja, skifter, pulëbardhë, kondor) janë ndër grupet e simboleve të lirisë që, përmes fluturimit, simbolizojnë çlirimin e shpirtit, shpirtit dhe fuqisë. Për më tepër, shumë gjitarë janë të lidhur me temën e lirisë dhe për këtë arsye mund të jenëkonsiderohen simbole, si tigri, delfini, kali, ndër të tjera.

Kabala

Megjithatë, në Kabala figura e Lilith-it përthith simbolin e lirisë për aq sa , krijuar me Adamin, Lilith ishte gruaja që kërkonte barazinë, pavarësinë dhe rrjedhimisht lirinë. Ai theksonte se nëse të dy vinin nga toka, do të ishin të barabartë. Për rrjedhojë, Lilith përfundon duke ikur dhe e pakëndshme me situatën, Zoti krijoi një grua tjetër për Adamin, të lindur nga brinja e tij, Evën, e cila ndryshe nga Lilith nuk binte në kundërshtim me idetë e Adamit dhe, për rrjedhojë, përfaqëson mungesën e lirisë që Lilith donte aq shumë.

Shiko gjithashtu: Piramida

Etimologjia e fjalës Liri

Nëse mendojmë nëpërmjet paragjykimeve të etimologjisë, ose studimit të origjinës së fjalëve, termi " liri ", nga greqishtja , eleutheria , nënkuptonte fuqinë si dhe lirinë e lëvizjes. Po kështu, në latinisht, termi libertas , simbolizonte pavarësinë. Nga ana tjetër, në gjermanisht, fjala 'liri' ( Freiheit ), fjalë për fjalë do të thotë "qafë e lirë" kur i referohet prangave të skllavërisë.
Jerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.