Simbolet e Halloween (Halloween)

Simbolet e Halloween (Halloween)
Jerry Owen

Halloween është një festë e origjinës keltike dhe traditës pagane . Ajo festohet më 31 tetor, datë para Ditës së Gjithë Shenjtorëve.

Fillimisht festohej për të shënuar fundin e verës dhe për të adhuruar të vdekurit dhe perëndeshën kelte YuuByeol , perëndeshën e përsosmërisë. Për keltët, të vdekurit banonin në një vend plot lumturi dhe perfeksioni .

Simbolet kryesore të Halloween janë:

Kungulli

Kungulli, fillimisht, nuk ishte pjesë e elementeve simbolike të Festat e Halloween, edhe pse sot është simboli që më së shumti identifikon datën.

Sipas legjendës irlandeze, një burrë i quajtur Jack O' Lantern e mashtroi disa herë djallin, duke arritur t'i çlirojë shpirtin nga ferri. Kur vdiq, për shkak se ishte shumë i neveritshëm, nuk u pranua as në parajsë.

Kështu ai filloi të endej nëpër netët e errëta me dritën e një feneri prej rrepe me një qymyr të ndezur të ngjitur.

Me emigrimin e popujve me origjinë kelte në Shtetet e Bashkuara, rrepa, e cila zakonisht përdorej si fanar në netët e Halloween-it, u zëvendësua nga kungulli. Kjo për shkak se kjo bishtajore ishte më e bollshme në Shtetet e Bashkuara në atë kohë të vitit.

Bat

Lakuriku është pjesë e imagjinatës së festimeve të Halloween-it, si dhe vampiri. Të dyja përfaqësojnë botën e errësirës , errësira dhe noturno .

Shtrigat

Shtrigat janë një nga simbolet kryesore të Halloween dhe kanë qenë në origjinën e festimit të tij.

Megjithatë, ata nuk ishin pjesë e një imagjinareje të keqe dhe demonike. Shtrigat konsideroheshin gratë të mençura , me një lidhje të madhe me natyrën, të fuqishme dhe të ndjeshme.

Vetëm nga mesjeta, nën ndikimin e kishës katolike, ata filluan të konsideroheshin heretikë.

Macja e zezë

Macja e zezë është pjesë e imagjinatës që lidhet me shtrigat . Legjenda thotë se shtrigat kthehen në mace të zeza dhe se këto përfshijnë edhe shpirtrat e njerëzve të vdekur.

Fshesa

Përdoret si mjet transporti nga shtrigat , fshesa është një tjetër element simbolik i lidhur ngushtë me këto shtriga. Simbolizon fuqinë femërore dhe pastrimin mendimeve dhe energjive negative .

Qiri

Qiri simbolizon dritën e shpirtit , të jetës. Është përdorur që nga origjina e festimit të Halloween-it për të ndriçuar rrugën për shpirtrat e të vdekurve që vinin për të vizituar të afërmit e tyre.

Merimangën

The merimanga është një simbol i kafshëve të Halloween. Ajo është endëse e fateve . Ndër simbolet kryesore të tij mund të përmendim rrezikun , zellin dhe urtësinë .

Shiko gjithashtu: Vdekja

Vampir

Vampirët janë qeniekrijesa mitologjike me origjinë sllave, të zakoneve të natës dhe që ushqehen me gjakun e të gjallëve. Vampirët përfaqësojnë një dëshirë të pashuar për jetën dhe kërkojnë ta kënaqin atë duke marrë vitalitetin e njerëzve të tjerë.

Zombie

Zombët janë të pavdekshëm që kanë zakone të natës dhe pamje e shpërfytyruar. Sipas besimit, ato janë kufoma njerëzore që pasi kalojnë ritualet kthehen në jetë në kërkim të hakmarrjes.

Ata enden natën në një gjendje katatonike dhe sulmojnë të gjallët, duke i trajtuar si pre. Për këtë arsye, ato lidhen me vdekjen dhe ritualet djallëzore.

Ngjyrat e Halloween-it

Në festimet e Halloween-it mbizotërojnë disa ngjyra. Ndër to, ngjyra e kungullit , e cila është një lloj ngjyre portokalli, pikërisht për shkak të kungullit që është një nga simbolet kryesore të tij.

Vjollca, nga ana tjetër, simbolizon misterin dhe kalimin nga jeta në vdekje .

Dhe e zeza simbolizon të keqen . Është ngjyra e natës dhe e fatkeqësisë. Për më tepër, është gjithashtu një referencë për misterin.

Origjina e Halloween-it

Halloween e ka origjinën nga një festë e lashtë kelt e quajtur Samhain , ku ky popull vishte kostume, ndezi zjarre dhe përgatiti rituale për të soditur shpirtrat e një bote tjetër. Filloi më 31 tetor dhe zgjati 3 ditë.

Për kulturën kelte, të vdekurit jetonin në një vend tëlumturi dhe përsosmëri, pa dhimbje, uri dhe çdo lloj vuajtjeje, pra ishte një ditë gëzimi.

Shiko gjithashtu: Triskle

Data ishte gjithashtu dita kur besohej se të vdekurit ktheheshin për të vizituar familjet e tyre dhe gjithashtu udhëzoji të gjallët në botën e të vdekurve.

Halloween u karakterizua shumë nga pushtimi romak i Ishujve Britanikë dhe gjithashtu nga ndikimi i kulturës latine dhe krishterimit.

Vlen të kujtohet se Halloween i paraprin Ditës së Gjithë Shenjtorëve dhe Ditës së Gjithë Shpirtrave, data të krijuara nga Kisha Katolike për të krishterizuar festimet pagane.

Me kalimin e kohës, Halloween humbi shumë nga karakteri i tij origjinal. Festa u bë një ditë kur njerëzit visheshin si figura të frikshme që lidhen me misterin dhe botën e krimit.

Lexo gjithashtu:

  • Simbolet kelte
  • Simbolet e magjisëJerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.