Jerry Owen

vdekja përfaqëson fundin e një cikli dhe simbolika e tij shpesh shoqërohet me elementë negativë, si errësira , nata. Vdekja është një shkatërrues i ekzistencës (çmaterializimi), i një lloji të caktuar ekzistence dhe mbart misterin e transportimit të neve në botë të panjohura, në ferr (errësirë), në parajsë (parajsë) ose vende të tjera të përcaktuara nga besime të ndryshme. dhe mitologjitë.

Shiko gjithashtu: Tërfili

E lidhur me elementin e tokës, vdekja mund të mos jetë një qëllim në vetvete, mund të jetë një transformim, një zbulim i të panjohurës, hyrje ose fillim e një cikli të ri, pra, simbolizon edhe rigjenerimin dhe përtëritjen. Në këtë kuptim, ia vlen të kujtojmë se në ezoterizëm, vdekja ka një karakter pozitiv, duke simbolizuar ndryshimin e thellë. Shpesh lidhet me numrin 13. Në Tarot, për shembull, i ashtuquajturi "Arcanum 13", i cili, ndryshe nga kartat e tjera, nuk emërtohet, përfaqësohet vetëm nga një numër dhe figura e një skeleti të armatosur me një kosë. , një simbol që përdoret shpesh për të përfaqësuar vdekjen, por që në tarot përfaqëson misterin.

Në mitologjinë greke, Thanato (nga greqishtja, Thánatos ), djali i natës, është personifikimi i vdekjes që magjeps shpirtin e të gjallëve, duke luajtur rolin e korrësit, ndërsa Hadesi është perëndia i të vdekurve dhe i botës së krimit.

Shiko gjithashtu: Shqiponja

Parashkrimet e vdekjes

Në kulturaNë vendet perëndimore, vdekja zakonisht paraqet një aspekt të frikshëm, si kafkat e vdekjes ose korrësi me mantelin e zi dhe kapuçin që mban kosë, objekte që përdoren për të korrur shpirtrat e njerëzve.

Në ikonografinë antike vdekja mund të paraqitet në mënyra të ndryshme: valle makabre, skelete, kalorës, varre etj. Shumë kafshë simbolizojnë gjithashtu vdekjen, veçanërisht kafshët e natës dhe ato të zeza, si dhe ato që ushqehen me kufoma, si gjeli, shkaba, bufi, gjarpërinjtë, ndër të tjera. Është interesante të theksohet se në kulturat perëndimore, e zeza është ngjyra simbolike e vdekjes, ndërsa në Azinë Lindore, e bardha është ngjyra që e përfaqëson atë.

Vallja e vdekjes

Vallja makabre është një alegori me skelete të animuar me origjinë në mesjetë, që simbolizon universalitetin e vdekjes, domethënë elementin unifikues dhe të pashmangshëm të të gjitha qenieve: vdekja.

Dita e të Vdekurve

Në kulturë meksikane , të vdekurit festohen në një festë të madhe, më 1 nëntor, kafka meksikane simbol i vdekjes që përdoret gjerësisht në ditët e festës, në objekte dekorative, në gatim, në ëmbëlsira, lodra etj. Në këtë kuptim, për meksikanët, vdekja simbolizon çlirimin suprem dhe, për këtë arsye, duhet të festohet me gëzim të madh.

Simbolet e vdekjes

Skeleti

​Personifikimi ivdekja, skelet shpesh shoqërohet me demonin. Ky simbol i zi ishte pjesë e banketeve në lashtësi, për të paralajmëruar mysafirët për natyrën kalimtare dhe kalimtare të kënaqësive të jetës dhe madje edhe fatalitetin e vdekjes. Vlen të kujtohet se kafka (kafka) e njeriut përfaqëson gjithashtu një simbol të vdekjes në shumë kultura dhe tradita.

Tombi

Simbolizoni pavdekësinë, mençurinë, përvojën dhe besimin. Megjithatë, ka disa dallime midis simboleve të bashkangjitura në gurët e varreve, për shembull, luanët që përfaqësojnë forcën, ringjalljen, guximin dhe gjithashtu mbrojnë të vdekurit nga shpirtrat e këqij; në varret e fëmijëve është e zakonshme të gjesh flutura, pasi ato simbolizojnë vdekjen, ringjalljen dhe një jetë të shkurtër.

Scythe

Objekti i hyrjes në botën tjetër (botën e shpirtrave, botën e të vdekurve), kosa përdoret nga korrësi dhe simbolizon fundin e jetës në tokë.

Ora me rërë

Simboli i "kohës së babait", ora e rërës shpesh bartet nga korrësi dhe përfaqëson kalimin e kohës, kalueshmërinë e jetës dhe sigurinë e vdekjes.

Korri

Personifikimi i vdekjes, korrësi ose korrësi, në kulturat perëndimore përfaqësohet nga një skelet, i veshur me një mantel të zi me një kosë të madhe. , objekt përgjegjës për marrjen e jetës.

Buf

KafshëNatën, bufi shpesh shoqërohet me shenja të këqija dhe prania e tij mund të tregojë ardhjen e vdekjes. Në disa kultura, bufi është një zog që është në tokë për të ngrënë shpirtrat e të vdekurve.

Korbi

Në kulturat perëndimorë, ky zog i zi dhe nekrofag konsiderohet si një lajmëtar i vdekjes, pasi përfaqësimi i tij shoqërohet me shenja të këqija dhe forca keqdashëse. Në kultura të tjera, sorra mund të përfaqësojë mençurinë dhe pjellorinë.

Njihni simbolet e zisë.
Jerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.