Simbolet e Pashkëve

Simbolet e Pashkëve
Jerry Owen

Disa simbole të Pashkëve e kanë origjinën nga festimet e lashta evropiane të hyrjes së pranverës dhe përfaqësojnë shpresën dhe përtëritjen .

Për të krishterët, Pashka përfaqëson Ringjalljen Krishtit . Për hebrenjtë, ai përfaqëson çlirimin nga skllavëria, kjo është arsyeja pse të dyja kulturat festojnë shpresën dhe shfaqjen e jetës së re.

Qoftë në hebraisht Pesach , në latinisht Pascae ose në greqisht Paska , fjala Pashkë do të thotë "kalim".

Simbolet e krishtera të Pashkëve

Pashka konsiderohet si një nga ngjarjet më të rëndësishme fetare për të krishterët. 3>

Gjatë javës që çon në të dielën e Pashkëve, mbahen festime që kujtojnë ngjarjet para vdekjes dhe ringjalljes së Jezusit.

Këta janë: shenjtorët e së dielës së Palmës, të enjten dhe të premten.

6>Simbologjia e lepurit

Lepuri, simboli më i madh i Pashkëve të krishtera, ( përfaqëson lindjen , shpresën dhe fertiliteti ) simbolizojnë jetën e re, duke iu referuar ringjalljes së Krishtit, e cila ndodhi në ditën e tretë pas vdekjes së tij.

Simbologjia e Vezëve të Pashkëve

Në të njëjtën mënyrë, veza e Pashkëve simbolizon lindjen , përtëritjen periodike të natyrës, imazhi i së cilës duket i ngjitur me lepurin.

Kështu, ndër disa Popujt e lashtë ishte e zakonshme të shkëmbeheshin vezët e ziera dhe të lyera në fillim të shekpranverë. Ky zakon filloi të adoptohej nga të krishterët modernë, gjë që rezultoi në traditën e ofrimit të vezëve me çokollatë të dielën e Pashkëve.

Shiko gjithashtu: Kuptimi i ngjyrave të luleve

Simbolologjia e peshkut

Peshku është një simbol i krishterë që përfaqëson jetën . Ajo u përdor si një simbol sekret nga të krishterët e hershëm që u persekutuan.

Fjala peshk, në greqisht Ichthys është një ideogram i frazës " Iesous Christos Theou Yios Soter ", që do të thotë "Jezus Krisht, Biri i Perëndisë, Shpëtimtar".

Është zakon që të abstenoni nga mishi të Premten e Madhe, kështu që në vend të kësaj hahet peshku.

Simbologjia e Qengjit

Shiko gjithashtu: Minotauri

Për të krishterët dhe hebrenjtë, qengji përfaqëson sakrificën e bërë nga Krishti për të shpëtuar njerëzimin . Është simboli më i vjetër që përfaqëson Pashkët.

Ndoshta kjo referencë për qengjin me Jezu Krishtin e ka origjinën nga sakrifica e kryer në tempujt hebrenj gjatë Pashkës. Një qengj i pastër u ofrua për t'u flijuar për të paguar për gabimet e bëra.

Në Shkrimin e Shenjtë fjala qengj përmendet ndonjëherë me kuptimin e Krishtit.

Lexo më shumë për Simbolet e Krishterimi

Simbologjia e degëve të palmës

Degët e palmës përfaqësojnë mirë se vini te Jezu Krishti dhe janë të lidhura me festa . Java e Shenjtë fillon meE Diela e Palmave, e cila feston ardhjen triumfale të Jezusit në Jerusalem, në të cilën njerëzit stolisnin rrugët me degë palme.

Zakoni ka vazhduar deri në ditët e sotme dhe është e zakonshme që njerëzit të marrin degë palme në kisha të dielën para Javës së Shenjtë për të festuar.

Mësoni më shumë për të Dielën e Palmës në Ramo

Simbolizmi i Kryqit të Krishterë

Kryqi përfaqëson, kryesisht në Pashkë, sakrifica dhe vuajtja e Jezu Krishtit për të shpëtuar njerëzimin. Është një simbol maksimal i besimit të krishterë.

Krishti vdiq duke u flagjelluar dhe kryqëzuar të Premten e Madhe ose të Premten e Pasioneve.

Dhe mos e humbisni simbolikën e Kryqit

Simbolologjia e Bukës dhe Verës

Simbolet e trupit dhe gjakut të Krishtit, buka dhe vera përbëjnë një nga simbolet e Pashkëve që përfaqësojnë jetën e përjetshme , e lidhur kështu me ringjalljen të Jezusit.

"Darka e Fundit" u zhvillua ditë më parë festimet e Pashkëve, kur Jezusi ndan bukë dhe verë me 12 apostujt e tij.

Simbologjia e qirinjve

Qirinjtë ose qirinjtë e Pashkëve të shënuar me shkronjat greke alfa dhe omega përfaqësojnë fillimin dhe fundin , si një aluzion për vdekjen dhe ringjalljen e Jezu Krishtit.

Qiri ndizet të shtunën Hallelujah që simbolizon ringjalljen dhe drita e Krishtit që ndriçon shtigjettë njerëzimit.

Simbologjia e kambanave

Të dielën e Pashkëve, bija e kambanave në kishë përfaqëson ditën e festimit dhe dashuri , sepse tregojnë ringjalljen e Krishtit. Kjo zile sinjalizon fundin e Kreshmës (40 ditë pendesë e bërë nga besimtarët para Pashkëve).

Simbologjia e Colomba Pascal

Me origjinë italiane, colomba Pascal është një lloj donuti në formë pëllumbi (bukë e ëmbël). Në krishterim, pëllumbi simbolizon Frymën e Shenjtë , paqen dhe shpresën .

Simbologjia e Pashkëve hebreje

Kjo është gjithashtu një festë e rëndësishme për hebrenjtë. Për ta kjo festë feston çlirimin e tyre, ikjen për në Egjipt.

"Sederer" - siç quhet vakti i ngrënë në Pashkë - përbëhet nga këto ushqime:

  • Charoset (pastë e bërë nga fruta dhe arra). Është një referencë për llaçin e përdorur nga hebrenjtë në ndërtimin e pallateve në Egjipt.
  • Brinjë qengjit - përfaqëson qengjat e flijuara gjatë festës nga Çifutët.
  • Bimë të hidhura - përfaqësojnë vuajtjet dhe vuajtjet që vijnë nga skllavëria. Këto barishte zhyten në ujë të kripur i cili, nga ana tjetër, përfaqëson lotët e hebrenjve të robëruar.
  • Veza e zier - përfaqëson një cikël të ri të jetës.
  • Bukë Matzah (bukë që nuk mbrohet). Është në referencë përshpejt me të cilin hebrenjtë duhej të largoheshin nga Egjipti, pa kohë të mjaftueshme që buka të ngrihej.
  • Majdanozi - përfaqëson inferioritetin e popullit hebre.

Po në lidhje me njohjen e simboleve çifute?
Jerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.