simbolet maori

simbolet maori
Jerry Owen

Tabela e përmbajtjes

Pasuria e kulturës maori u transmetua dhe njihet edhe sot e kësaj dite përmes simboleve maori, veçanërisht përmes tatuazheve, të cilat konsiderohen të shenjta. Indianët e Zelandës së Re, tangata whenua , besonin dhe praktikonin një sërë ritualesh të lidhura thelbësisht me natyrën.

Tatuazhet

Meqenëse fillimisht besohej se tatuazhet ishin një lloj amuleti, burrat Maori bënin moka kryesisht në fytyrë. Ky tatuazh ishte pjesë e një riti inicimi dhe rriti identitetin e tyre, përveç demonstrimit të një pozicioni të lartë shoqëror.

Tatuazhet shumë të dhimbshme, maori u bënë me thika dhe instrumente të tjera të bëra me dhëmbë peshkaqeni dhe gurë të mprehtë. Imazhet përbëheshin nga figura të lakuara që të përshtatura së bashku formuan një dizajn. Ngjyra e përdorur ishte e zeza.

Aktualisht, dizajnet më të zgjedhura në stilin Maori janë ato që përfaqësojnë ndjenjat ose parimet e sjelljes dhe cilësitë, si humbja, guximi dhe guximi. Këto, për shkak të kompleksitetit dhe detajeve, priren të jenë mjaft të dukshme.

Valga është një tjetër dizajn shumë i zakonshëm. Është një simbol ngaru që do të thotë qëndrueshmëri dhe nder.

Imazhet e kafshëve janë gjithashtu të njohura.

Zbuloni simbolet më të përdorura në tatuazhe në Tattoos for Men and Tattoos për gratë.

Kafshët

NëNë kulturën Maori, peshkaqeni është përfaqësimi më i lartë i sovranitetit në botën e kafshëve.

Breshka Maori është një simbol i familjes. Ai gjithashtu përfaqëson jetëgjatësinë dhe qetësinë.

Kraca

Shiko gjithashtu: Geisha

Krepa është simboli përfaqësues i mençurisë dhe mbrojtjes. Nga ana tjetër, për shkak të sulmit të tij, ai mund të simbolizojë edhe rrezikun.

Bufi

Shiko gjithashtu: misër

Bufi Maori, për me kohë të pjesshme, përveçse përfaqëson mençurinë, simbolizon shpirtin e grave.

Zotat

Ekziston një version maori i legjendës së zotit Maui , i cili përshkruhet si një skifter.

Puplat e këtij zogu janë kafe, me sa duket të djegura, pasi legjenda thotë se Maui do të kishte vjedhur zjarrin nga Toka dhe kështu ishte djegur nga flakët.

Perëndia 8> Kahukura - simbol i vdekshmërisë së njeriut - është perëndia Maori i ylberit, i cili thirret në luftë. Ajo gjithashtu simbolizon rrugën nga parajsa në tokë.

Tumatauenga është perëndia e luftës Maori. Ai thirret përmes kërcimit haka , i cili përfshin grimasa në një shprehje sfiduese, dhe gjithashtu përmes klithmave të luftës.

Yjet

Kultura Maori i konsideron yjet një mbrojtje nga e keqja, kështu që ata janë të lidhur me luftëtarët që shkojnë në betejë.

Për këtë arsye, vendasit e Zelandës së Re i kishin dyert e tyre të zbukuruara me këto yje.

Njihni simbole të tjeraIndigjene.
Jerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.