Simbolet nordike dhe vikinge (dhe kuptimet e tyre)

Simbolet nordike dhe vikinge (dhe kuptimet e tyre)
Jerry Owen

Simbolet norvegjeze, të njohura gjithashtu si simbolet odiniste, lindin nga mitologjia e lashtë që lidhet me Odinin, udhëheqësin e panteonit të perëndive norvegjeze.

Valknut

Valknut është ndoshta simboli kryesor norvegjez. Është simboli i Odinit, perëndisë së qiellit, luftës, fitores dhe pasurisë.

I quajtur edhe "nyja e varur" ose "nyja e zgjedhur", është simbol i vdekjes për aq sa është pjesë e kultit të të vdekurve.

Sipas hyjnisë norvegjeze, Odin është përgjegjës për kalimin e shpirtrave në jetën e përjetshme.

Ky simbol është formuar nga tre të ndërthurura trekëndëshat, të cilët mund të interpretohen si fuqia e jetës mbi vdekjen.

Bri i Odinit

Bri i Odinit simbolizon forcën dhe autoriteti . Simboli përfaqëson tiparet e mediumit magjik. Mead është një pije e bërë nga uji dhe mjalti që vlerësohej shumë në lashtësi.

Sipas legjendës, Odin arriti ta gjente pijen pas një kërkimi të gjatë dhe të vështirë.

Thor's Hammer

Shiko gjithashtu: Simboli i Inxhinierisë

Hammer of Thor, i njohur gjithashtu me emrin e tij norvegjez Mjollnir , është një simbol i lashtë i përdorur si një amulet i njohur në mesin e vikingëve. Ai kishte vlerën ekuivalente të kryqit për të krishterët.

Thor, djali i Odinit, zakonisht përfaqësohet me çekiçin e tij, i cili është instrumenti që ai përdori për të dërguar bubullima dhe bubullima dherrezet. Për këtë arsye, ai është perëndia i bubullimës.

Ndoshta, çekiçi magjik i Thor-it i dha shkas svastikës.

Mësoni më shumë rreth Thor's Hammer.

Helm of Terror

Timoni i Terrorit është një simbol runik i përdorur nga norvegjezët. Ægishjálmur , emri i tij origjinal, është një simbol viking i mbrojtjes .

Besohej se ata që mbanin këtë amulet u bënë të pathyeshëm kundër armiqve të tyre.

3>Gjarpri në mitologjinë norvegjeze

Në mitologjinë norvegjeze, Jörmungandr ishte një nga djemtë e Lokit që u rrëmbye nga Odini dhe u braktis në një oqean .

Jörmungandr u bë një gjarpër gjigant, i cili ishte në gjendje të përqafonte tokën.

Për këtë arsye, Jörmungandr (i njohur gjithashtu si gjarpër i Midgard ) përfaqësohet nga Ouroboros, krijesa mitologjike që gëlltit bishtin e vet duke formuar një rreth. Ouroboros përfaqëson ciklin e jetës .

Simbolet kryesore të vikingëve

Të gjitha këto simbole të mëparshme janë gjithashtu pjesë e kulturës vikinge, pasi ata ishin njerëz norvegjezë që banuan në Skandinavi në periudha midis 793 dhe 1066.

Ne veçojmë tre simbole të tjera shumë të rëndësishme për vikingët.

Yggdrasil

I konsideruar si pema vikinge e jetës, është e pranishme në mitologjinë norvegjeze si një simbol që lidh nëntë botët, duke përfaqësuar qendra e kozmosit dhe hyjnore .

Shiko gjithashtu: simbolet indiane

Si një lloj peme hiri, ajo lidh botën e njerëzve me botën e perëndive, gjigantëve, ndër të tjera.

Compass Viking

I quajtur edhe Vegvisir , ky simbol përfaqëson mbrojtjen dhe udhëzim .

Vikingët e përdornin në udhëtimet e tyre të ndryshme si udhërrëfyes që shtegu të mos humbiste edhe me stuhi dhe mot të keq.

Svastika në kulturën norvegjeze

Pavarësisht se ishte e lidhur kryesisht me nazizmin, svastika ishte e pranishme në disa kultura të lashta, duke përfshirë në Periudha e vikingëve.

Simbolizon hyjnoren , sakralen dhe lidhet me perënditë Odin dhe Thor. Besohej se vendosja e një objekti ose personi me svastika do t'u sillte atyre fat .
Jerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.