Simboli i të drejtës së autorit

Simboli i të drejtës së autorit
Jerry Owen

Simboli i së drejtës së autorit - © - (e drejta e autorit ose e drejta e autorit, në portugalisht) tregon ekskluzivitetin mbi tekstet ose imazhet, pasi sinjalizon se një vepër i përket autorit të saj.

Shprehja "të gjitha të drejtat e rezervuara" shpreh kuptimin e këtij simboli. Kjo është një mënyrë për të mbrojtur veprat intelektuale të autorëve të tyre, riprodhimi i të cilave mund të bëhet vetëm me autorizimin e tyre.

Është krijuar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës (SHBA) dhe përdorimi i simbolit rregullohet nga Konventa Universale E drejta e autorit Konventa . Atje, përveç simbolit (e përfaqësuar me shkronjën e madhe "C" brenda një rrethi), treguesi i të drejtave të autorit mund të sinjalizohet edhe përmes shkurtesës "Copr".

Shiko gjithashtu: Valknut

Në Brazil, është Ligji 9610, datë 19.02.1998, që trajton këtë çështje.

Në SHBA, megjithatë, përdorimi i simbolit pushoi së qeni një kërkesë në vitin 1989. Autorët kanë të drejta mbi veprat e tyre pavarësisht nga prania ose mungesa e kësaj shenje treguese. Megjithatë, në veprat e botuara para 1 marsit 1989, kërkohet ende.

Shkronja e madhe "R" brenda një rrethi (®) tregon gjithashtu pronësinë intelektuale. Mësoni më shumë te Trademark Symbol.

Shiko gjithashtu: Kuptimi i ngjyrës së verdhë

Ndryshe nga e drejta e autorit, copyleft lejon riprodhimin e teksteve dhe imazheve. Është krijuar nga një lojë fjalësh.

Copyleft është, sie drejta e autorit, e përfaqësuar nga një shkronjë e madhe "C" brenda një rrethi, por kjo shkronjë është bërë mbrapsht. Në vend që hapja e saj të tregojë djathtas, ajo tregon majtas.

Ndërsa e drejta e autorit merret me të drejtën e autorit mbi tekstet dhe imazhet, ekziston një simbol ekskluziv për tingullin. Në këtë, në vend të shkronjës "C", ka një "P" brenda rrethit (℗).

Si të dini origjinën e simbolit Arroba?
Jerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.