Svastika

Svastika
Jerry Owen

Kryqi svastika është një kryq krahët e të cilit përcaktojnë një drejtim rrotullues, në një lëvizje rrotulluese rreth një qendre fikse, pasi përfaqëson një simbol të ciklit , manifestim , veprim dhe rigjenerim . Megjithatë, imazhi i tij lidhet fort me simbolin nazist , pasi gjatë Luftës së Dytë Botërore, ai ishte figura e zgjedhur për të qenë pjesë e flamurit të partisë naziste gjermane. Kryqi i svastikës quhet edhe kryqi gama .

Llojet e svastikës

Ekzistojnë dy lloje themelore të svastikës : ai, krahët e të cilit drejtohen djathtas (mashkullor) dhe ai i kundërt (femëror), duke nënkuptuar, përkatësisht, impulsin kozmik evolucionar dhe involutiv.

Cruz Gamada

Një simbol i lashtë dhe universal i Diellit, svastika, e quajtur gjithashtu " Kryqi Gamada ", përfaqëson ciklin e lindjes dhe rilindjes , duke qenë, pra, simboli i gjendjes kozmike të lëvizjes së vazhdueshme. Në këtë mënyrë, ky simbol mistik i përgjigjet emblemës së zjarrit hyjnor, prej nga vjen energjia krijuese që ndërton botët, bëhet çelësi i ciklit të shkencës njerëzore dhe hyjnore. Vini re se, pavarësisht se është një simbol diellor , svastika shoqërohet gjithashtu me katër pikat kryesore, katër elementët, katër erërat.

Shiko gjithashtu: Simbolet greke

Lexoni gjithashtu simbolologjinë e Diellit.

Është kurioze të theksohet se svastikaështë gjetur pothuajse në të gjitha kulturat antike dhe primitive të botës, që nga periudha neolitike, në të cilën fillimisht është konsideruar si simbol fetar. Në këtë mënyrë, simboli u gjet në katakombet e krishtera, në Brittany, Irlandë, Mycenae dhe Gascony; midis etruskëve, hinduve, keltëve, grekëve dhe gjermanikëve; në Azinë Qendrore dhe në të gjithë Amerikën para-kolumbiane (Aztekët, Majat, Toltekët, ndër të tjera).

Në Indi, svastika përfaqëson një simbol shumë popullor që nënkuptonte " të mbarë ", e lidhur me Buda , përdoret në ceremoni të ndryshme fetare. Megjithatë, në hinduizëm, svastika lidhet me Ganesh , hyjninë e mençurisë.

Dijetarët si Ludwig Müller pohojnë se ajo përfaqësonte hyjni supreme gjatë periudhës së hekurit. Në mesjetë, interpretimi më i përgjithshëm i simbolologjisë së tij lidhej me lëvizjen dhe fuqinë e Diellit.

Shiko gjithashtu: kokë

Po të njihni simbole të tjera fetare?

Kryqi Svastika dhe Nazizmi

Në gjysmën e parë të këtij shekulli, nazizmi gjerman përdori svastikën negative (femërore) si simbolin përfundimtar të identitetit arian , duke ndryshuar, për më tepër, pozicionin e tij normal, duke bërë që një nga pikat e tij të drejtohet poshtë.

Njihuni me simbole të tjera naziste.

Sipas specialistëve, një qëndrim i tillë përputhej me një dëshirëpër të përdorur, për sa i përket magjisë së zezë, fuqinë kozmike që përmban ky simbol pasi është përdorur nga kulturat stërgjyshore nga vende të ndryshme të botës, gjë që i intrigon studiuesit, pasi këto kultura nuk kishin asnjë lloj

Është e rëndësishme të theksohet se në fillim të shekullit të 20-të, përpara se të miratohej si logoja e partisë naziste, svastika konsiderohej një simbol i fatit , i prosperitetit dhe sukses . Ndërkohë, vlen të kujtojmë se në sanskritisht, termi " svastika " do të thotë lumturi , fat dhe kënaqësi .

Po të takosh Simbolin e Fashizmit?
Jerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.