Trekëndëshi: kuptimi dhe simbolologjia

Trekëndëshi: kuptimi dhe simbolologjia
Jerry Owen

Edhe pse është një nga simbolet gjeometrike më të thjeshta dhe më themelore, trekëndëshi përfshin një sërë kuptimesh. Ai është simboli i trinitetit të perëndive - Trinia e Shenjtë - në kulturat e krishtera, hindu, egjiptiane dhe babilonase. si p.sh. fillimi, mesi dhe fundi ; trupi, shpirti dhe shpirti ; burri, gruaja dhe fëmija . Lidhja e tij me numrin 3 simbolizon përsosmërinë dhe unitetin .

Koncepti i treshes u përdor në simbolin e quajtur "Syri Gjithëshikues", i pranishëm në krishterim, i cili përbëhet nga një trekëndësh me një sy brenda.

Llojet e trekëndëshave dhe kuptimet e tyre

Trekëndëshi barabrinjës lart

Me tre brinjë të barabarta përfaqëson mashkullor dhe elementi i zjarrit për shumë popuj të lashtë, siç janë, për shembull, praktikuesit e alkimisë. Për popujt hitite, ai simbolizonte shëndetin dhe mirëqenien , përveçse ishte i lidhur me Diellin dhe pjellorinë . Për majat ai përfaqësonte malin e shenjtë në artin Pueblo .

Trekëndëshi barabrinjës poshtë

Si simbol i gruas , ajo përfaqësonte organin gjenital femëror në Indinë e Lashtë, Greqi dhe Romë. Ai gjithashtu simbolizonte elementin e ujit .

Trekëndëshidrejtkëndësh

Kjo figurë ka një kënd të brendshëm prej 90 gradë dhe simbolizon njerëzimin . Për Masonerinë, i referohet elementit të ujit.

Trekëndëshi Masonik

Trekëndëshi i Masonerisë simbolizon zhvillimin dhe pjekjen shpirtërore duke qenë se baza e tij nënkupton kohëzgjatjen dhe anët e tij përfaqësojnë dritën dhe errësirën. Ai gjithashtu simbolizon besimin , shpresën dhe bamirësinë .

Për këtë shoqëri sekrete, trekëndëshat kanë kuptimin e mëposhtëm:

  • Trekëndësh Drejtkëndësh : simbolizon elementin e ujit;
  • Trekëndëshi Izoceles (dy anët e barabarta): simbolizon elementin e zjarrit;
  • Trekëndëshi Shkalla (tre anët e ndryshme): simbolizon elementin e ajrit.

Shih gjithashtu Simbolet e Masonerisë.

Trekëndëshi në Alkimi

Në Alkimi, katër elementet janë përfaqësohet nga trekëndëshat barabrinjës (me tre brinjë të barabarta):

  • Trekëndëshi që tregon lart: simbolizon zjarrin;
  • Trekëndëshi që tregon lart dhe që pritet nga një vijë horizontale: simbolizon ajrin;
  • Trekëndëshi që tregon drejtimin poshtë: simbolizon ujin;
  • Trekëndëshi që drejtohet nga poshtë dhe që përshkohet nga një vijë horizontale: ai simbolizon tokën.

Kështu, katër simbolet e elementeve janë të kombinuara në Pentagram, një simbol i fuqishëm iAlkimia.

Trekëndëshi i bazuar në bazë

Ky kombinim trekëndëshash përfaqëson zritjen dhe zbehjen e Hënës .

Trekëndëshi nga skaji në skaj

Kur dy trekëndësha u vendosën nga fundi në skaj, ata simbolizonin mashkullor dhe femëror , Toka dhe qielli kur prekin njëri-tjetrin.

Shiko gjithashtu: Simboli i Ferrarit

Simbolizmi i trekëndëshit në kulturën egjiptiane, norvegjeze dhe greke

Trekëndëshi është përdorur shumë herë në ndërtime , metoda matematikore apo edhe të aplikuara për problemet shpirtërore, që përfaqësojnë etikën dhe saktësinë , si çelësin e shkencës dhe urtësisë në mënyrë që misteret e jetës të mund të zgjidheshin.

Shiko gjithashtu: heksagram

Piramidat egjiptiane bazoheshin në një trekëndësh dhe u projektuan në bazë të këtij dizajni. Ata ishin një simbol i ngritjes , ngritjes , duke qenë të lidhur me hyjnoren .

Një tjetër gjetje e trekëndëshit është në përbërjen e figurës norvegjeze të quajtur Valknut, e cila daton nga epoka e vikingëve. Ky simbol përfaqëson vdekjen dhe i referohet zotit Odin .

Shkronja delta e alfabetit grek përfaqësohet si një trekëndësh, duke u përdorur në disa llogaritje matematikore. Ai simbolizon katër elementët , përveçse përfaqëson totalitetin dhe përsosmërinë .

Tatuazh trekëndëshi

Si një simbol i shenjtë , trekëndëshi është i pranishëm në shumë tatuazhe, të dyjasi mashkull ashtu edhe femër.

Mund të lidhet me numrin tre ose me një treshe të rëndësishme për personin. Ndoshta është në gjendje të ketë një lidhje me ndonjë element të përfaqësuar nga alkimia.

Në disa tatuazhe, ajo përzihet me dizajne gjeometrike dhe mistike apo edhe peizazhe.

Ju gjithashtu mund të dëshironi të shikoni modele të tjera gjeometrike, të tilla si rrethi ose katrori.
Jerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.