Yin Yang

Yin Yang
Jerry Owen

Në Taoizëm, Yin Yang simbolizon parimin gjenerues të të gjitha gjërave në univers, nga bashkimi i dy energjive të kundërta dhe plotësuese, pozitive dhe negative.

Shiko gjithashtu: Kryqi i Inkave

Perfaqësimi i simbolit

Simboli Yin dhe Yang, i njohur si diagrami Tai-chi ose Tei-Ji, përfaqësohet nga një rreth i ndarë me një vijë sinuous, në të zezë dhe të bardhë, ku Yin është e zeza. gjysma, ndërsa Yang është gjysma e bardhë. Në këtë lojë harmonike, të dyja kanë brenda një sferë tjetër të vogël, por me ngjyrë të kundërt, që simbolizon mikrobin e tjetrit, bashkimin dhe ekuilibrin e forcave kundërshtare, plotësuese dhe të pandashme nga gjithçka që ekziston.

Filozofia kineze

Koncepti parësor dhe thelbësor i filozofisë kineze "Tao", Yin Yang është simbolikisht dualiteti i gjithçkaje që ekziston në univers, pasi Yin është femërorja, toka, errësira, nata, i ftohti, hëna, parimi pasiv, përthithja; dhe Yang është mashkullorja, qielli, drita, dita, nxehtësia, dielli, parimi aktiv, depërtimi. Në këtë mënyrë, së bashku ata përbëjnë tërësinë e ekuilibruar të botës të manifestuar në dy polaritete. Në filozofinë kineze të Taos, shtatë ligjet që përbëjnë parimet e Yin dhe Yang janë:

Shiko gjithashtu: timoni
 1. Të gjitha gjërat janë manifestime të ndryshme të unitetit të pafund;
 2. Asgjë nuk është statike: çdo gjë transformon;
 3. Të gjitha antagonizmat janë plotësuese;
 4. Joka dy gjëra absolutisht të barabarta;
 5. Çdo gjë ka një para dhe një të pasme;
 6. Sa më e madhe të jetë përpara, aq më e madhe mbrapa;
 7. Çdo gjë që ka një fillim ka një fund.

Përveç kësaj, ekzistojnë dymbëdhjetë teorema që përfshijnë konceptin e Yin dhe Yang, përkatësisht:

 1. Yin dhe Yang janë dy polet e zgjerimit të pastër të pafund: ato shfaqen kur zgjerimi i pastër arrin pikën gjeometrike të bifurkacionit;
 2. Yin dhe Yang lindin vazhdimisht nga zgjerimi i pastër i pafund;
 3. Yang është centrifugal; Yin është centripetal; Yin dhe Yang prodhojnë energji;
 4. Yang tërheq Yin dhe Yin tërheq Yang; Yang zmbraps Yang dhe Yin zmbraps Yin;
 5. Yin gjeneron Yang kur fuqizohet dhe Yang gjeneron Yin kur fuqizohet;
 6. Forca e tërheqjes ose zmbrapsjes midis gjërave është proporcionale me ndryshimin midis Yin dhe Yang-ut të tyre komponentët;
 7. Çdo fenomen prodhohet nga kombinimi i Yin dhe Yang në përmasa të ndryshme;
 8. Të gjitha fenomenet janë kalimtare për shkak të ndryshimeve të vazhdueshme në grumbullimin e komponentëve Yin dhe Yang;
 9. Asgjë nuk është ekskluzivisht Yin dhe Yang: çdo gjë ka polaritet;
 10. Asgjë nuk është neutrale; Yin ose Yang janë në provë në çdo situatë;
 11. Yin i madh tërheq Yin-in e vogël; Yang i madh tërheq Yang-un e vogël;
 12. Të gjitha konkrecionet fizike (ngurtësimet) janë Yin në qendër dhe Yang në periferi.

Njihni simbolikën e Numrit 2.

Tatuazh

Tatuazhi Yin Yang është shumëpopullor në mesin e burrave dhe grave, të cilët, kur e zgjedhin atë, synojnë të lënë në thelb një shenjë ekuilibri në trupin e tyre, kuptimi i së cilës mund të jetë fakti se ata kanë arritur të arrijnë harmoninë në jetën e tyre, si rezultat i stabilitetit, për shembull, midis jeta e tyre profesionale dhe jeta e tyre personale.

Zgjedhja e këtij imazhi, e cila mund të ndryshojë jo vetëm në lidhje me madhësinë, por edhe vetë formën - e thjeshtë ose si rezultat i një kombinimi imazhesh - është gjithashtu e zakonshme midis çiftet dhe përfaqësojnë, edhe një herë, ekuilibrin e marrëdhënies së dashurisë.

Horoskopi kinez

Në horoskopin kinez, Yin përfaqëson vitet çift, ndërsa Yang përfaqëson vitet tek. Kinezët besojnë se ata korrespondojnë me personalitetin e njerëzve sipas vitit të lindjes së tyre.

Feng Shui

Në Feng Shui ka një analogji me marrëdhënien Yin Yang. Feng Shui do të thotë era dhe uji, të cilat janë forcat e nevojshme dhe që në këtë mënyrë përdoren si metodë që synon të gjenerojë mirëqenie drejt ekuilibrit.
Jerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.