Jerry Owen

Zambaku është një lule që simbolizon fisnikërinë , mendjemadhësinë , dallimin , elegancën dhe lidhet me Zotin Apollon .

Pavarësisht se kanë origjinë siriane ose persiane, zambakët gjenden shpesh në Amerikën e Jugut. ​

Shiko gjithashtu: Vinçi japonez ose Tsuru: simbole

Në Brazil, zambakët e kuq dhe të bardhë janë shumë të pranishëm në dekorimet e Krishtlindjeve dhe, në ditën e nënës, ata priren të jenë një nga bimët më të njohura që shiten në dyqanet e luleve.

Nga ana tjetër, sipas kulturës popullore, zambakët janë lule që simbolizojnë saudade , ankth , trishtimin dhe shpesh shoqërohen me humbja e një dashurie .

Simbolologjitë që lidhen me lulen e zambakut

Sipas mitologjisë greke, lulja e zambakut simbolizon krenarinë , elegancën dhe lidhet me zotin Apollon .

Shiko gjithashtu: Shën Valentini

Lulet e bardha - dhe zambakët nuk bëjnë përjashtim nga rregulli - priren të simbolizojnë pastërtinë , dëlirësinë dhe virgjëria .

Të krishterët shpesh mbjellin tre zambakë në të njëjtën vazo për të simbolizuar Trininë e Shenjtë .

Lexo më shumë rreth simbolologjisë e Lules.

Vetitë shëruese të lules

Dihet prej shekujsh se bimët e familjes Amaryllidaceae kanë veti mjekësore . Katër shekuj p.e.s. Hipokrati përdorte tashmë vajin Amaryllis për të trajtuar tumoret në mitër.

Bibla gjithashtu përmban raportei preparateve të Amaryllis për të kuruar sëmundjet nga më të ndryshmet.

Indianët e Amerikës Latine i përdornin bimët për të bërë llapë për shërimin e plagëve ose zienin lulet për të përgatitur një çaj për të lehtësuar dhimbjen në stomak.

Mësoni më shumë për simbolikën e luleve të tjera:

  • Lulja e qershisë
  • Fleur de Lis
  • Lulja e Lotusit
  • Trëndafili

Azucena përtej lules

Azucena është gjithashtu një emër variant i Susana, i cili vjen nga hebraishtja Sushannah ( Shus do të thotë "zambak, zambak i bardhë" dhe hannah do të thotë "hir").

Açucena Cheirosa është një këngë nga kompozitori Luiz Gonzaga. Açucena , nga ana tjetër, është gjithashtu një kompozim i Ivan Lins. Një këngë nga Amadeu Cavalcante mori të njëjtin titull.

Açucena është gjithashtu një komunë në Minas Gerais me 9997 banorë.

Karakteristikat e përgjithshme të bimës

Njohur gjerësisht me emrin flower-of-the-perandorit, emri i saj shkencor është Hippeastrum hybridum që i përket familjes Amaryllidaceae , e cila ka 72 gjini dhe përfshin rreth 1450 lloje.

Familja Amaryllidaceae është e pranishme në disa rajone të Brazilit e përfaqësuar nga gjinitë Amaryllis, Hippeastrum, Crinum, Zephyranthes, Eucharis, Habranthus, Worsleya, Griffinia dhe Rodophiala .

Gjinia Hippeastrum , nga ana tjetër, përfaqësohet nga 31speciet, më të famshmet njihen gjerësisht si zambakët, tulipanët dhe zambakët.

Është një bimë e bukur dhe lehtë kultivohet në klima të ndryshme dhe në çdo muaj të vitit, për këto arsye gjendet lehtësisht.

Zambakët e vegjël gjithashtu kanë qëndrueshmëri të lartë - pasi është bimë barishtore - bima ka tendencë të jetojë për një kohë të gjatë kur rritet direkt në tokë.

Lulet, të cilat kanë gjithmonë gjashtë petale, mund të paraqesin disa tone të ndryshme midis të kuqes, salmonit, rozës dhe të bardhës.

Di edhe kuptimin e ngjyrave të luleve.
Jerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.