kryq kryq

kryq kryq
Jerry Owen

Kryqi Ansata, i njohur edhe me emrin Ankh ose " çelësi i jetës ", " kryqi i jetës ", është një nga më simbole të njohura nga Egjipti i lashtë, duke u përshtatur me disa fe të tjera, si krishterimi.

Si simbol i jetës së përjetshme , ai përfaqëson mbrojtjen , dijen , fertiliteti , iluminizmi dhe çelësi lidh botën e të gjallëve me botën e të vdekurve .

Simbolizmi i Ankhut në qytetërimin egjiptian

Origjina e këtij simboli është e paqartë dhe paraqet disa teori, fakti është se është një hieroglif egjiptian që do të thotë " jetë " ose " frymë e jetës ".

Teoria e parë thotë se kryqi ansata doli nga rripi i një sandale, me rripin e sipërm rreth kyçit të këmbës. Edhe për shkak se egjiptianët e përdornin këtë mbështetëse në baza ditore.

Një mundësi tjetër është që ajo të ketë origjinën nga një figurë tjetër egjiptiane, tyet , e quajtur " kopsa e perëndeshës Isis ".

Isis ishte perëndeshë egjiptiane e pjellorisë dhe amësisë, përgjegjëse për shoqërimin e të vdekurve në jetën e përtejme, për shkak të kësaj, si ankh ashtu edhe tyet i referohen pjellorisë .

Shiko gjithashtu: Bleta

Është e rëndësishme të theksohet se lidhja e simbolit ankh me simbolikën e kryqit apo edhe kryqit tau u shfaq vetëm pas ngritjes së krishterimit në Egjipt.

U tha se pjesa ovale e dizajnitpërfaqësonte Isis ose femërore dhe pjesën e poshtme, që simbolizon kryqin tau, i referohej Shën Antonit të Egjiptit (një vetmitar i krishterë) dhe mashkullores .

Egjiptianët e lashtë besonin se ankh ishte një lloj çelësi për portat e vdekjes ose mbretërinë e të vdekurve , edhe për të menduar se jeta pas vdekjes ishte po aq e rëndësishme sa jeta tokësore.

Simboli shfaqet në shumë piktura, mbishkrime varresh, amuletë, me perëndeshën Isis, perënditë Seth dhe Anubis, ndër të tjera. Është një lloj hajmali për mbrojtje , e përdorur nga egjiptianët.

Ankh gjithashtu lidhej me pasqyrën, pasi egjiptianët besonin se ky objekt kishte veti magjike dhe se jeta tokësore ishte një lloj pasqyre e jetës pas vdekjes. vdekja.

Mund të shikoni më shumë informacion rreth perëndeshës Isis.

Kryqi i Kryqit në Krishterim

Me ngritjen e krishterimit në Egjipt, shumë të krishterë koptë e lidhën Kryqin me rilindjen dhe jetën pas vdekjes .

Simbolizon premtimin e jetës së përjetshme të bërë nga Jezu Krishti kur ai sakrifikoi veten për njerëzimin, duke përfaqësuar gjithashtu pavdekësinë .

Simbolizmi Ankh në wicca, alkimi dhe okultizëm

Në fenë Wiccan, përdoret si një amulet që simbolizon pavdekësinë , mbrojtjen , fertiliteti dhe rimishërimi . Përdoret gjithashtu në rituale dhe ceremoni, si kundër negativitetit dhe për të tërhequr pasuri.

Në alkimi dhe okultizëm, kryqi ansata përdoret për të përfaqësuar rrugën e jetës , duke simbolizuar transformimin .

Tatuazh i kryqëzuar Ansata

Ky simbol është shumë i zakonshëm në tatuazhe, kryesisht të bëra nga ata që adhurojnë kulturën e Egjiptit të Lashtë.

Shiko gjithashtu: Kuptimi i trëndafilit të verdhë

Ankh simbolizon çelësin e jetës , rilindjen dhe pavdekësinë . Është një amulet që është përdorur për mbrojtje dhe që mund të shënohet në lëkurë nga kushdo që identifikohet me kuptimin.

Zakonisht është bërë tatuazh në krah ose këmbë dhe mund të shoqërohet me simbole të tjera, si Syri i Horusit.

Lexo gjithashtu:

  • Simbolet egjiptiane
  • Simbolika e perëndisë Osiris
  • Kryqi : llojet dhe simbolikat e tij të ndryshmeJerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.