Kuptimi i ngjyrave

Kuptimi i ngjyrave
Jerry Owen

Ngjyrat kanë aftësinë të përcjellin ndjesi që mund të relaksojnë ose stimulojnë, t'i bëjnë njerëzit të lumtur ose të trishtuar.

Megjithëse kuptimi i tyre është universal, sipas çdo kulture, çdo ngjyrë mund të marrë aspekte të ndryshme.

E gjelbërta

E gjelbërta simbolizon shpresën, paranë dhe është e shenjtë për muslimanët.

Përveç aspektit pozitiv, që përfshin edhe rininë, gëzimin dhe natyra, është ngjyra që përfaqëson xhelozinë.

Që në lashtësi është lidhur me natyrën për faktin se në këtë ngjyrë shpesh paraqitet edhe perëndia e vegjetacionit (Osiris).

Lidhja e gjelbër me rininë buron nga kontrasti me pjekjen e frutave.

E verdha

E verdha simbolizon shkëlqimin, jetën dhe ndriçimin, respektivisht. ndaj arit dhe diellit.

Përveçse pasqyron gëzimin dhe relaksimin, ai mund të simbolizojë edhe frikacakën, që ndodh në shumë vende, ashtu si në të tjerat, simbolizon zilinë.

Trëndafili

Trëndafili përfaqëson feminilitetin. Është, pra, një ngjyrë plot delikatesë që pasqyron atributet e qenësishme të grave.

Trëndafili mbart magjinë e përrallave për fëmijë.

Simbolizon dashurinë romantike, ndërsa e kuqja simbolizon dashurinë trupore. .

Bluja

Bluja përfaqëson aspektin hyjnor dhe të pafund të qiellit. Ashtu si e bardha, ajo përcjell qetësi, përveçse pasqyron talentin dhenaiviteti.

Interesante është se karakteristika e naivitetit i atribuohet në Lindje me ndjenjën e papërvojë. Në Perëndim, është jeshile ajo që mbart këtë kuptim.

Vjollca

Vjollca përfaqëson ekuilibrin midis materies dhe shpirtit. Kjo nuancë e vjollcës, ose vjollcë, është ngjyra e sekretit dhe simboli i Alkimisë. Kjo sepse nënkupton ekuilibrin e përsosur të kombinimit të ngjyrave.

E përdorur në festimet fetare të Javës së Shenjtë, ngjyra vjollce lidhet me vdekjen e Krishtit dhe, për rrjedhojë, me zinë. Kjo e bën ngjyrën të mbartë ndjenja të tilla si melankolia dhe pendimi.

E bardha

E bardha është një ngjyrë pozitive. Simboli i dorëzimit dhe paqes, transmeton qetësi, freski dhe pastërti.

Për shkak se përfaqëson pastërtinë, është ngjyra e fustaneve tradicionale të nusërisë. Është edhe ngjyra e rrobave të fëmijëve që do të pagëzohen ose do të bëjnë kungimin e parë.

Është ngjyra e zisë në Kinë, Indi dhe Japoni. Fillimisht ishte edhe ngjyra e zisë në Evropë.

E zeza

E zeza simbolizon të keqen, veçanërisht sepse përfaqëson mungesën e ngjyrës. Është e kundërta e të bardhës, ngjyra e pastërtisë dhe shenjtërisë.

Përfaqëson botën e krimit, por fillimisht lidhet me autoritetin dhe sofistikimin.

Është ngjyra e zisë në të dy krishterimin dhe Islami.e cila rrjedh kryesisht nga referenca që i bëhet ngjyrës së drurit.

Në këtë kuptim, ngjyra përcjell ndjenjën e thjeshtësisë apo konservimit, si dhe cilësinë dhe seriozitetin.

E kuqe

E kuqja është një ngjyrë stimuluese. Kryesisht simbolizon guximin, rininë, kreativitetin dhe dëshirën.

Ngjyrat e kuqe e bëjnë atë një ngjyrë të paqartë. Ndërsa e kuqja e lehtë përfaqëson dashurinë, pasionin dhe fatin, e kuqja e errët përfaqëson luftën dhe rrezikun.

Shiko gjithashtu: më kryqëzor

Gri

Grija është një ngjyrë neutrale dhe e pajetë. Ajo mbart dyshime dhe anonimitet dhe për këtë arsye përcjell trishtim.

Shiko gjithashtu: breshkë

Por, nga ana tjetër, simbolizon aspektin e stabilitetit.

Portokallia

Portokallia simbolizon heqjen dorë nga kënaqësitë. Prandaj, është ngjyra e përdorur në rrobat e murgjve budistë.

Simbolizon gjithashtu qëndrueshmërinë dhe besnikërinë, pasi në Romë ishte ngjyra e fustaneve të nuseve.

Përveç kësaj, kjo ngjyrë ndan simbolikën e të verdhës dhe të kuqes. Kjo është për shkak se ajo rezulton nga kjo përzierje ngjyrash.

Di kuptimin e ngjyrave të trëndafilave, luleve të zambakut dhe fluturave.

Kuptimi i ngjyrave në botë

Ngjyrat janë një formë mënyrë e fuqishme për të transmetuar një ide apo mesazh në çdo kulturë. Kuptimet mund të ndryshojnë shumë ose të jenë të ngjashme.

Në infografikën e mëposhtme rendisim kuptimin e secilës ngjyrë në kulturën perëndimore, në kulturën e ekstremitLindja, Kultura Indiane dhe Kultura e Lindjes së Mesme.
Jerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.