Lulja e Lotusit (dhe kuptimet e saj)

Lulja e Lotusit (dhe kuptimet e saj)
Jerry Owen

Lulja zambak uji simbolizon pastërtinë, përsosmërinë, mençurinë, paqen, diellin, prosperitetin, energjinë, pjellorinë, lindjen, rilindjen, seksualitetin dhe sensualitetin.

Shiko gjithashtu: Simboli i të drejtës së autorit

Lulja zambak uji zambak uji është një nga simbolet ilustruese nga Budizmi , feja në të cilën përfaqëson zemrën e mbyllur, e cila pasi zhvillon virtytet e Budës, hapet. Kështu, Buda është paraqitur gjithashtu i ulur në këtë lule, kështu që konsiderohet si froni i tij.

Lulja tradicionale e lotusit është përshkruar me tetë petale që lidhen me tetë drejtimet e hapësirës. Duke qenë një simbol i harmonisë kozmike, ajo shfaqet shpesh në mandala.

Kuptimi i ngjyrave të luleve të zambakut

Çdo ngjyrë e luleve mbart një simbolologji të ndryshme në budizëm:

Lulja e Lotusit Rozë

Përfaqëson vetë Budën, dhe për këtë arsye Lulja Rozë e Lotusit është më domethënëse për Budizmin.

Lulja e Lotusit të Bardhë

Lulja e Lotusit të Bardhë simbolizon shpirtin dhe mendjen, si dhe pastërtinë.

Lulja blu e Lotusit

Lulja blu e Lotusit simbolizon mençurinë dhe njohurinë dhe për këtë arsye lidhet me Manjushrio , bodhisattva e mençurisë.

Lulja Lulja e kuqe e Lotusit

Lulja e Lotusit të Kuq përfaqëson dashurinë, dhembshurinë. Është lulja e Avalokiteshvara , bodhisattva edhembshuria.

Kuptime në kultura të ndryshme

E nderuar në shumë vende, nga India, Kina, Japonia dhe Egjipti, lulja e zambak uji ka simbolizuar prej kohësh krijimin, pjellorinë dhe mbi të gjitha pastërtinë. Kjo sepse kjo lule e bukur del nga ujërat e pista, të turbullta dhe të ndenjura.

Përveç kësaj, ajo përfaqëson bukurinë dhe distancën, pasi rritet pa u ndotur në ujërat që e rrethojnë (rrënja është në baltë. kërcelli në ujë dhe lulja në diell). Në besimin hindu, ajo simbolizon bukurinë e brendshme: "të jetosh në botë, pa u lidhur me atë që të rrethon".

Në Egjipt, kjo lule atipike simbolizon "origjinën e manifestimit", domethënë lindjen dhe Rilindja. Kjo ndodh sepse hapet dhe mbyllet në varësi të lëvizjes diellore dhe, për më tepër, lidhet me perënditë Nefertem dhe Re .

Lotusi blu nderohej nga faraonët e Egjiptit për posedimin e karakteristikave të shenjta dhe magjike që lidhen me rilindjen.

Kuptimi i lules së zambakut në budizëm

Në Indi, lulja e zambak uji simbolizon rritjen shpirtërore të përfaqësuar nga ajo që del nga errësira të lulëzojë në dritë të plotë. Në mitologjinë hindu, lotusi i artë shfaqet në dorën e majtë të Budës, duke simbolizuar pastërtinë dhe ndriçimin.

Përveç Budës, shumë perëndi në mitologjinë hindu lidhen me këtë lule. Shembuj janë Brahma (krijuesi), i cili ka lindur nga kërthiza e Vishna duke dalë në një zambak ujiprej një mijë petalesh, ose Surya (zoti i diellit), i përshkruar me dy lule zambak uji që simbolizojnë ndriçimin.

Shiko gjithashtu: Simboli i Shërbimit Social

Kuptimi i luleve zambak uji në mitologjinë greke

Në Në mitologjinë greke, lulja e lotusit përfaqëson dëshirat e pazbuluara.

Sipas legjendës ka efekte halucinogjene dhe banorët e ishullit të zambakut quhen kështu sepse ushqehen me lulen e zambakut.

Lulja përmendet në poemën epike të njohur si Odisea e Homerit. Në të, heroi i rrëfimit (Uliksi) dhe shokët e tij mbërrijnë në ishullin e lotofagëve për të hetuar se çfarë ishte atje.

Pasi hëngrën lulen, siç bënin zakonisht vendasit, shokët e Uliksit harruan të ktheheshin në anija. Pasi ia doli t'i kthente, Uliksi duhej t'i lidhte që të mos iknin përsëri në ishull.

Kuptimi i tatuazhit të luleve zambak uji

Ata që zgjedhin lulen e zambakut për të bërë tatuazh veçanërisht duan të demonstrojnë përmes këtij imazhi se ia dolën të kalojnë një fazë të vështirë . Kjo simbolikë është në përputhje me faktin se lulja lind në baltë dhe lulëzon bukur në rrezet e diellit, pa u ndotur.

Zgjedhja e ngjyrave, nga ana tjetër, shoqëron kuptimin shpirtëror të pasqyruar në to.

Shih gjithashtu:

  • Fleur de Lis
  • Lulja e Lotusit
  • Lulja e Qershisë
  • Simbolet Budistët
  • LuleradhiqeJerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.