Mandala: kuptimi, origjina dhe simbolika e këtij modeli shpirtëror

Mandala: kuptimi, origjina dhe simbolika e këtij modeli shpirtëror
Jerry Owen

Mandala është një dizajn shpirtëror që simbolizon Universin , përsosmërinë , plotësinë dhe unitetin .

Mund të ketë forma dhe ngjyra të ndryshme, zakonisht ka formë rrethore, por mund të jetë edhe katror apo edhe katror brenda rrethit.

Quhet yantra nga hindusit dhe budistët, që do të thotë se është një diagram ose figurë me fuqi hyjnore, sepse është vendbanimi i disa hyjnive dhe ndihmon në meditim .

Kuptimi dhe origjina e Mandalës

Emri i saj rrjedh nga sanskritishtja dhe do të thotë "rreth" ose "plotësi", duke simbolizuar Universin .

Është një simbol fetar, i cili mund të përdoret për të transformuar një realitet vuajtjeje në një realitet ndriçimi.

Shiko gjithashtu: Kryqi i Savojës

Mandalat ndoshta dolën nga murgjit budistë, të cilët i çuan këto vepra arti në vende të tjera në Azi. Dëshmia më e vjetër e tij daton nga shekulli I para Krishtit, megjithatë, ajo shfaqet edhe në rajone si Tibeti, Kina, Japonia, ndër të tjera.

Mandala përfundoi duke u përhapur në disa kultura të tjera, si në mesin e amerikanëve vendas dhe në rozetat e kishave gotike të krishtera.

Për çfarë shërben Mandala?

Çdo mandala përdoret për qëllime të ndryshme, megjithatë, ato zakonisht përdoren në lutje , meditime , rituale dhe ndërtim etempujt dhe vendet e shenjta .

Duke hyrë në një aspekt individual, medituesi që synon të kontaktojë me këtë figurë mund ta mendojë atë nga vizatimet e jashtme në qendër, duke e vizualizuar atë si të gjithë Universin dhe vendbanimin e hyjnive. Atëherë mund ta imagjinoni veten të shkrirë me vizatimin.

Thuhet se mandala ndihmon në pastrimin dhe se në fazat më të avancuara të meditimit, medituesi është në gjendje të arrijë nirvanën, e cila është një jetë pa dhimbje dhe vuajtje, dhe mund të madje hiqni qafe Samsara, që është cikli i pafund i rilindjes.

Kuptimi i ngjyrave të mandalës

Një nga aspektet më të rëndësishme të mandalave janë ngjyrat. Ashtu si ngjyrat e luleve zambak uji, një nga simbolet kryesore budiste, ngjyrat e mandalave nënkuptojnë:

  • E bardha simbolizon pastërtinë.
  • 1>blu simbolizon mençurinë.
  • e kuqja simbolizon dhembshurinë.

Simbolizmi i mandalës në psikologji

Carl Gustav Jung studioi në thellësi simbolika e mandalave. Ai i lidhi ato me simbolikën universale të rrethit, duke i quajtur rrathë të shenjtë .

Përfaqësimi simbolik i mendjes njerëzore i lidhi ato edhe me funksionet e ruajtjes së rendit psikik, që janë vetëdija , integriteti dhe krijimi .

Duke prezantuar mandalën pacientëve të tij, ai vuri re se ata kishin njëpërvojë e thellë me vizatime, të vetë-njohjes së vërtetë .

Llojet e Mandalave dhe simbolika e tyre

Mandala tibetiane

Mandala tibetiane në thelb përbëhet nga pesë aspekte të rëndësishme.

Brendësia e mandalës është një rreth që përfaqëson Kozmosin . Në të gjenden hyjnitë Hevjara dhe Nairatma , që përfaqësojnë iluminimin , ndërsa rreth tij janë darkinis - të cilat janë tetë figura femra - që përfaqësojnë pikat kryesore .

Rreth rrethit ka një katror me katër hapje, të cilat përfaqësojnë butësi , dhembshuri , miqësi dhe qetësi . Rreth kësaj kornize, nga ana tjetër, ka rrathë që përfaqësojnë aspektet kozmike, energjinë dhe atmosferën. Jashtë rrathëve ka disa figura, funksioni i të cilave është mbrojtja .

Mandala e rërës

Mandala e rërës simbolizon paqëndrueshmërinë , natyra kalimtare e jetës . Pas disa javësh nga ndërtimi i saj, me shumë përpjekje, murgjit tibetianë kryejnë rituale meditimi dhe pasi gjithçka përfundon, mandala e rërës shkatërrohet.

Në Tibetin e lashtë, ishte e zakonshme që këto mandala të bëheshin nga gurë gjysmë të çmuar të grimcuar. Sot përdorin gurë të bardhë të thjeshtë të grimcuar, të cilët më pas lyhen me ngjyra të ndryshme. Një ekip murgjishvizatoni bazat e mandalës në një dërrasë të sheshtë dhe më pas punoni nga qendra e figurës jashtë.

Një mandala e rërës shumë e vlerësuar është Kalachakra , ajo përfaqëson 722 hyjnitë në një vepër gjeometrike elegante dhe komplekse. Përdoret në ritualet e meditimit, ku çdo element i figurës hiqet në një mënyrë specifike derisa gjithçka të çmontohet. Pas kësaj, rëra vendoset në një kavanoz, i cili mbështillet me mëndafsh, çohet në një lumë dhe hidhet përsëri në natyrë.

Mandala dhe gjuetarja e ëndrrave vendase

I quajtur edhe një tërheqës ëndrrash, ky objekt bën pjesë të kulturës e vendasve të Amerikës së Veriut, si një lloj mandale. Është një amuletë dhe simbolizon mbrojtjen , duke u varur mbi krevat për të filtruar ankthet, duke mos i lënë të kalojnë te personi që fle.

Filtri i ëndrrave simbolizon gjithashtu marrëdhëniet midis Universit dhe nënndërgjegjeshëm .

Mandala në natyrë

Mandala është gjithashtu e pranishme në natyrë. Një shembull i kësaj janë unazat e lulediellit dhe pemëve, spiralet e të cilave duken si një mandala, duke fituar, në vazhdimësi, simbolikën e përsosmërisë dhe plotësisë .

Simbolizmi Mandala në Spiritualitet

Monumenti më i madh budist në botë bazohet në një mandala tredimensionale. Ndodhet në Indonezi dhequhet Borobudur dhe përbëhet nga kate me 504 statuja të Budës. Borobudur simbolizon iluminizmin dhe rrugën për ta arritur atë .

Mandala Tattoo

Imazhi i mandalës është shumë i pasur në detaje. Është një tatuazh që i shërben si gjinisë mashkullore ashtu edhe asaj femërore dhe që bëhet në vende të dukshme për shkak të kompleksitetit të tyre.

Ato pasqyrojnë kuptimin e simbolit, veçanërisht në budizëm, i cili përfaqëson kërkimin për të brendshmen paqe dhe një ndihmë në meditim .

Kështu, ndërsa ato janë të lidhura me budizmin, zgjedhja e ngjyrave priret të bëhet bazuar në kuptimin që ato kanë në atë fe.

Shikoni më shumë rreth Tatuazheve Mandala.

Vizatimet e Mandalas për shkarkim

Shiko gjithashtu: Pesë Budat e Meditimit

Ju mund të jeni të interesuar edhe për përmbajtje të tjera si Simbolet e Hinduizmit ose Simbolet Budiste.
Jerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.