Ouroboros

Ouroboros
Jerry Owen

Ouroboros ose Oroboro është një krijesë mitologjike, një gjarpër që gëlltit bishtin e vet duke formuar një rreth dhe që simbolizon ciklin e jetës, pafundësinë, ndryshimin, kohën, evolucionin, fekondimin, lindjen, vdekja, ringjallja, krijimi, shkatërrimi, ripërtëritja . Ky simbol i lashtë shpesh lidhet me krijimin e universit.

Shiko gjithashtu: Rrota e Dharma

Kuptimi i Oroboro

Figura mitologjike dhe shpesh fetare, Ouroboros është i pranishëm në shumë tekste të lashta nga Egjipti, Greqia, nga India , Japoni dhe gjendet gjithashtu në kulturën e Aztekëve, në të cilën gjarpri-Zoti, i njohur si Gjarpri i Plumur ose Quetzálcoatl shfaqet duke kafshuar bishtin e vet.

Në përgjithësi, Ouroboros i referohet krijimit të Universit dhe mund të simbolizojë vazhdimësinë, kthimin e përjetshëm dhe rilindjen në Tokë.

Është gjithashtu një simbol masonik. Për masonët, ai përfaqëson përjetësinë dhe rinovimin, dashurinë dhe mençurinë dhe gjendet duke dekoruar fasadat e tempujve të tyre, ashtu si katrori dhe busulla.

Budizëm , Ouroboros simbolizon vështrimin në veten si një mënyrë për të evoluar shpirtërisht, e shënuar nga mungesa e fillimit dhe e fundit. Nga ana tjetër, në Alkimia përdoret si udhërrëfyes për stinët e vitit, për qiejt, bazuar në paraqitjen e gjarprit që gllabëron bishtin e vet, duke simbolizuar kështu energjinë ciklike të jetës, unitetinprimordiale, tërësia e botës.

Gjithashtu, Ouroboros është simboli i Zotit romak Janus (Zoti i fillimit, i hyrjeve dhe i zgjedhjeve); i gjarprit biblik të Kopshtit të Edenit; simboli kinez i Ying dhe Yang; dhe në mitologjinë norvegjeze gjarpri, Jörmungandr .

Mëso më shumë në Simbolet Nordike.

Shiko gjithashtu: Simbolet e Epokës së Re

Në shumë fe afrikane, gjarpri përfaqëson një figurë të shenjtë dhe Ouroboros i referohet gjysmëperëndisë Aidophedo , ai që kafshon bishtin e vet. Në Indi, Ouroboros përfaqësohet nga dragoi që rrethon breshkën që mbështet katër elefantët që mbajnë botën së bashku, duke simbolizuar fuqinë e krijimit.

Në yoga, Ouroboros përfaqëson energjinë Kundalini , domethënë fuqinë hyjnore. Në gnosticizëm, ky gjarpër simbolizon shpirtin e botës si dhe përjetësinë.

Origjina e fjalës Ouroboros

Kuptimi i fjalës Ouroboros, me origjinë greke, është "gllabëruesi i bishtit". E njëjta gjë rezulton nga kombinimi i fjalëve oura , që do të thotë "bisht", dhe boros , që do të thotë "të ha" ose "të gëlltisë".

Lexo gjithashtu :

  • Gjarpri
  • Gjarpri
  • KobraJerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.