Rrota e Dharma

Rrota e Dharma
Jerry Owen

Tabela e përmbajtjes

Rrota e Dharma është një nga simbolet më të vjetra dhe më të njohura të Budizmit . Në sanskritisht emri i tij është Dharmacakra . Është shumë e zakonshme të gjesh këtë simbol në dyert e një tempulli budist, në altarë, në çatitë e shtëpive dhe madje edhe në flamujt kombëtarë të disa vendeve si India.

Shiko gjithashtu: Hibiscus

Vini re se rrota, në vetvete, është një simbol i përdorur nga fe dhe ideologji të ndryshme, pasi nënkupton diçka që nuk ka fillim, nuk ka fund dhe nuk gjendet në natyrë. Rrota është krijuar nga qeniet njerëzore dhe të jep përshtypjen e të qenit në lëvizje të vazhdueshme.

Rrota është një metaforë për vetë jetën, pasi na çon drejt lëvizjes. Sipas reverendit budist Sandro Vasconcelos:

Të rrotullosh rrotën, me pak fjalë, do të thotë të transmetosh Dharma, në mënyrë që të shërohen të gjitha sëmundjet e shpirtit njerëzor; mbajtja e tij në lëvizje thekson nevojën që mësimdhënia të ekspozohet në mënyrë të përsëritur dhe me mjete të afta, në mënyrë që të lehtësohet asimilimi i njohurive dhe përfitimi i qenieve.

Kuptimi

Rrota e Dharma ka tetë fole që përfaqësojnë Rrugën e Tetëfishtë Fisnike të cilat janë tetë hapat për të arritur ndriçimin. Ato janë:

Shiko gjithashtu: Tërfili
 1. kuptimi i saktë
 2. qëndrimi i duhur mendor
 3. mënyra e saktë e të folurit
 4. veprimi i duhur
 5. mënyra e duhur e jetës
 6. përpjekja e duhur
 7. vëmendja e duhur
 8. përqendrimi i duhur

Këtoishin mësimet e para të Budës për dishepujt e tij pas disa ditësh meditimi. I emëruar prej tij si Rruga e Mesme , rrota e Dharma i çoi ndjekësit e tij drejt qetësisë, vizionit të brendshëm, ndriçimit dhe plotësisë, që në budizëm quhet Nirvana .

Vërejmë se Rrota e Dharma është e përbërë nga dy rrathë. Më i madhi përfaqëson Samsara ose "rrotën e rilindjes" në të cilën jemi të burgosur.

Më e vogla simbolizon Nirvanën, kur gjendet çlirimi përfundimtar dhe përfundimtar nga vuajtjet dhe kur do të kemi lumturinë e përjetshme.

Rrota e Dharma nuk ka një përfaqësim të vetëm, pasi dizajni i saj ka ndryshuar me përhapjen e Budizmit në Azi dhe në botë.

Shihni më poshtë disa shembuj:

Lexo më shumë :
  Jerry Owen
  Jerry Owen
  Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.