Simbolet e hinduizmit

Simbolet e hinduizmit
Jerry Owen

Simbolet e hinduizmit janë të gjera, gjë që e bën fenë jashtëzakonisht të pasur. Shumë prej tyre janë fatsjellës, që do të thotë se përcjellin fat të mirë.

Ato ofrojnë njohuri për të menduarit e hinduve, të cilët besojnë në rimishërimin dhe karmën.

Om

Om është një tingull i shenjtë, më i madhi i mantrave indiane. Kjo është për shkak se ai përfaqëson frymën që jep jetë.

Ai vlerësohet në fillim dhe në fund të lutjeve në hinduizëm.

I njohur gjithashtu si Aum, secila nga tre shkronjat përfaqëson një zot i trinitetit hindu.

Trishula

Shiko gjithashtu: Ebony

Është objekti i mbajtur nga Shiva, zot i energjisë krijuese, transformimit dhe shkatërrimit.

Secila prej shtizave të tij ka një kuptim të ndryshëm mitologjik, që do të thotë të përfaqësojë tre funksionet e trinitetit: të krijojë, të ruajë dhe të shkatërrojë.

Ajo gjithashtu përfaqëson të kaluarën, të tashmen dhe të ardhmen, vullnetin, veprimin dhe mençurinë.

Mësoni më shumë në Trident.

Swastika

Pavarësisht se njihet si simbol nazist, svastika shfaqet e përfaqësuar në disa kultura të lashta.

Për hindusët, është një simbol i shenjtë. Nga sanskritishtja svastika , do të thotë "fat".

Simbolizon mirëqenien dhe lidhet me Ganesh, hyjninë e mençurisë.

Mandala

Zakonisht ka pamje rrethore. Në raste të tjera, ai përfaqësohet si një katror, ​​një trekëndësh ose një katror brenda një rrethi.rrethi.

Mandala përdoret për meditim në hinduizëm. Është vendbanimi i shumë hyjnive.

Qëllimi i simbolit është të promovojë bashkimin e njerëzve me hyjninë e përfaqësuar në qendër të tij.

Njerëzit rriten në skenë ndërsa largohen nga unazat e jashtme drejt pikës kryesore të mandalës, brendësisë së saj.

Tilak

Është një shenjë e pranishme në ballë që sinjalizon se bartësi i saj është një praktikues e hinduizmit .

Tilak është si një sy i tretë dhe simbolizon vetëdijen e personit për dëshirën për t'u bërë dikush më i mirë.

Lexo gjithashtu Simbolet Indiane.

Shiko gjithashtu: Kuptimi dhe simbolika e pemës së Krishtlindjes (pisha e Krishtlindjes)

Zotat

Ka perëndi të panumërta në hinduizëm. Secili prej tyre përfaqëson një aspekt të trinitetit hindu, i cili është formuar nga Brahma, Shiva dhe Vishnu.

Brahma

Brahma është perëndia krijues. Ai ka katër koka, të cilat mund të përfaqësojnë pikat kryesore, por kryesisht simbolizojnë katër pjesët e Vedave (libri i shenjtë i hinduizmit), katër varnat (sistemi i kastës) ​​dhe katër juga (ndarja e kohës).

Shiva

Shiva është zot shkatërrues ose transformues. Tridenti i tij përfaqëson vetëtimën. Rrezet, nga ana tjetër, përfaqësohen nga syri i tretë në ballin e Shivait, një simbol i forcës hyjnore.

Flokët e këtij zoti janë burim energjie, prandaj ai nuk i pret kurrë.

Vishnu

Vishnu është perëndia ruajtës. Fillimisht Vishnuai ishte perëndia më i vogël, por arriti një shkallë më të lartë.

Ai është përgjegjës për ruajtjen e universit.

Ai është portretizuar me një zambak uji në dorë, një lule që përfaqëson krijimin dhe pastërtinë dhe është gjithashtu një simbol i budizmit.

Ka simbole të feve të tjera që përdoren nga hinduizmi dhe që, për rrjedhojë, marrin kuptimin e tyre.

Ky është rasti i Yllit të David, simbol i judaizmit i cili është shumë i rëndësishëm në hinduizëm. Kjo është për shkak se çdo kënd i yllit përfaqëson një perëndi të trinitetit hindu, që simbolizon respektivisht Krijuesin, Ruajtësin dhe Shkatërruesin.

Shiko simbolet e tjera fetare:

  • Simbolet Budiste
  • Simbolet e Islamit
  • Simbolet e KrishterimitJerry Owen
Jerry Owen
Jerry Owen është një autor dhe ekspert i njohur i simbolizmit me vite përvojë në kërkimin dhe interpretimin e simboleve nga kultura dhe tradita të ndryshme. Me një interes të madh për të deshifruar kuptimet e fshehura të simboleve, Jerry ka shkruar disa libra dhe artikuj mbi këtë temë, duke shërbyer si një burim kryesor për këdo që kërkon të kuptojë rëndësinë e simboleve të ndryshme në histori, fe, mitologji dhe kulturën popullore. .Njohuritë e gjera të Jerry-t për simbolet i kanë dhënë atij vlerësime dhe njohje të shumta, duke përfshirë ftesa për të folur në konferenca dhe ngjarje në mbarë botën. Ai është gjithashtu një mysafir i shpeshtë në podkaste të ndryshme dhe emisione radiofonike ku ndan ekspertizën e tij mbi simbolizmin.Jerry është i apasionuar pas edukimit të njerëzve për rëndësinë dhe rëndësinë e simboleve në jetën tonë të përditshme. Si autor i fjalorit Symbol - Symbol Domething - Simbols - Simbols blog, Jerry vazhdon të ndajë njohuritë dhe njohuritë e tij me lexuesit dhe entuziastët që kërkojnë të thellojnë kuptimin e simboleve dhe kuptimeve të tyre.